Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

21 март 2023

21 юли 2017 г   Джарод Купър

 

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед, ще обясня това по-долу в статията и защо добавките с желязо може да не е правилният начин за коригиране на симптомите на анемия.

 

От другата страна на уравнението, 1 от 5 мъже и жени след менопауза имат прекомерни нива на феритин (тъканно съхранявано желязо). Тези високи нива могат да допринесат за редица здравословни състояния, включително рак, еректилна дисфункция, диабет, по-бързо стареене, нисък тестостерон, бъбречни и чернодробни заболявания и много други състояния.

 

Хората с нива на феритин над 100 ug/L трябва да обмислят кръводаряване, за да намалят нивата на натрупаното и окислено желязо.

 

Функцията на желязото

 

При хората желязото има редица роли. Те включват:


Пренос на кислород – най-известната цел на желязото. Желязото е част от протеина хемоглобин, който пренася кислорода от белите дробове в цялото тяло чрез нашите червени кръвни клетки. Хемоглобинът представлява до 60% от желязото в организма.

 

Миоглобин – желязото е необходимо за образуването на миоглобин. Миоглобинът подпомага съхраняването на кислород в мускулните клетки, осигурява червения цвят на мускулите.

 

Имунитет – Слабият имунитет се свързва както с ниско, така и с излишно желязо. Желязото е необходимо, за да позволи на имунния отговор на тялото да функционира ефективно. Нашата имунна система спира нахлуването на микроби, като ги лишава от желязо чрез вещество за имунна защита, известно като лактоферин, което се произвежда в кърмата и нашите черва.

 

Ензими – Ензимите са в изобилие в нашата система и участват в множество химични реакции. Желязото е необходимо за редица ензимни реакции, които задвижват клетките и произвеждат енергия.

 

Какво е оптималното ниво на желязо?

 

Има различни школи на мисълта относно количеството желязо, от което се нуждаем. Както е описано по-горе, желязото е от решаващо значение за нашето здраве и благополучие. Д-р Mercola очертава в статия за повишените нива на желязо , че нивата на феритин трябва да бъдат между 20 и 80 ug/L с оптимален диапазон между 40 и 60 ug/L.

 

Феритинът е протеин, който съдържа желязо и го освобождава, когато тялото има нужда. Хора с нива на феретин с над 100 ug/L са изложени на риск от симптоми на претоварване с желязо и увреждане на тялото им. Някои хора имат състояние, известно като хемохроматоза, това състояние причинява съхраняване на излишно желязо, но много хора без това състояние са натрупали твърде много желязо и имат тиха и често нелекувана основна причина.

 

Точно както в природата желязото ръждясва поради окисление, в нашето тяло желязото също се окислява, причинявайки разрушаване и окисляване. Този излишък на желязо ускорява стареенето и увреждането на тъканите, което може да доведе до редица състояния като рак, сърдечни заболявания, диабет, бактериални и вирусни инфекции, чернодробни заболявания и много други.

 

Нивата на феритин над 100u/L трябва да бъдат намалени, за да се избегнат хронични заболявания и увреждане на тъканите. Много лекари ще се радват да видят феритин много по-висок от 100ug/L, направете си изследвания и вижте защо това бавно ви убива.

 

Някои от вас може да имат феритин в рамките на този идеален диапазон, но да им е казано да приемат добавки, или да имат симптоми на анемия като летаргия, лоша памет и концентрация, задух при усилие, бледа кожа, световъртеж и др.

 

Може би отговорът се крие в начина, по който тялото ни използва желязото и го транспортира заедно с начина, по който то взаимодейства с други минерали като медта. Повече за дисрегулацията на желязо и мед по-долу.

 

И така, с цялото това желязо наоколо, защо съм анемичен?

 

Това е наистина добър въпрос, който изисква подход за намаляване на хроничното възпаление и балансиране на минералите в тялото.

 

Добавянето на желязо обикновено не е отговорът и само ще доведе до повече окислено желязо в организма и допълнително натрупване на желязо в черния дроб.

 

Истинската желязодефицитна анемия не е много често срещана в западния свят и най-застрашени са жените по време на бременност или хора на дългосрочно лошо управлявани вегетариански диети.

 

Трябва да разгледаме защо желязото в тялото не се използва правилно и други минерали, които липсват, като магнезий и бионалична мед. Тъй като желязото се натрупва с течение на времето, магнезият в нашата система намалява. Произвежда се повече железен оксид, което допълнително увеличава скоростта на стареене и катаболизъм и намалява енергията чрез по-малко производство на АТФ.

 

Добавянето на магнезий е от решаващо значение поради редица причини, включително за да позволи на ензимните пътища да функционират правилно и да помогне за регулирането на калций и витамин Д и други минерали.

 

Без бионалична мед, желязото няма да се преобразува правилно. Следователно желязото НЕ МОЖЕ да се абсорбира без бионалична мед.

 

Медният дисбаланс е по-често срещан при жените и обикновено причината, поради която биват диагностицирани с желязодефицитна анемия е, че симптомите на медна анемия са абсолютно същите. Високият естроген има афинитет към високата био-недостъпна мед.

 

Дисрегулацията на медта ще понижи нивата на феритин, както се вижда от кръвните тестове. Дори токсични откъм Мед хора, които имат високо съдържание на мед в черния дроб, мозъка и бъбреците, не могат да направят желязото бионалично.

 

Освен това, когато в тялото има инфекция или хронично възпаление, то изтегля желязото в черния дроб, за да „гладуват“ инфекциите и освобождава мед в кръвта от черния дроб, за да се бори с инфекцията. Това може да обясни защо се наблюдават симптоми от типа на анемия при хронична инфекция и възпаление.

 

В допълнение, когато церулоплазминът е нисък, медта не се транспортира в кръвта ефективно, за да убие вируса или патогена, което допълнително обяснява защо тези с ниска бионалична мед са толкова податливи на инфекции и вирусни огнища.

 

Тайната за наличието на мед се крие в транспортиращия медта протеин, известен като церулоплазмин. Церулоплазминът гарантира, че медта се транспортира правилно, така че протеините да могат да се прикрепят към желязото и да могат да се използват правилно.

 

Как да увеличите церулоплазмина и да помогнете за коригиране на анемията

 

Церулоплазминът може да бъде труден за повишаване, необходими са правилно функциониращи черен дроб и надбъбречни жлези. Много пациенти с хипотиреоидизъм също имат дефицит на бионалична мед. Адекватните нива на церулоплазмин помагат да се балансира дисрегулацията желязо/мед и препоръчителните нива на серумния церулоплазмин трябва да бъдат 35-40 mg/dL. За производството на церулоплазмин са необходими ретинол, пълноценен витамин С и мед.

 

Има редица фактори, които могат да намалят церулоплазмина, включително допълнителен прием на желязо, калций, аскорбинова киселина (синтетичен витамин С), добавки с високи дози цинк, прекомерен стрес и ГМО храни. Често се изисква пълна програма за минерален баланс.

 

Стъпки за повишаване на церулоплазмина

 

  • Консумирайте масло от черен дроб на треска, за да увеличите ретинола в черния дроб, 1 супена лъжица дневно;
  • Добавка с магнезий за подпомагане на стреса, надбъбречните и ензимните реакции, д-р Каролин Дийн, автор на Магнезиевото чудо препоръчва около 10 mg/kg дневно. Потърсете магнезиев глицинат или малат за най-добра абсорбция, които няма да попречат на производството на церулоплазмин.
  • Консумирайте пълноценен витамин С като източник на мед, 400-800 mg/дневно ;
  • Добавете биотин (B7- 500-1000mcg) и рибофлавин-5-фосфат (Активен B2 – 25-50mg) за регулиране на желязото и медта в черния дроб (има малък брой мулти-B продукти, които съдържат набор от B витамини и не съдържат желязо, калций или витамин Д в съставките си);
  • Прием на бор за подпомагане на производството на церулоплазмин (сини сливи, ябълки, нахут, авокадо, круши, бадеми и моркови са добри източници);
  • Палео тип диета с достатъчно протеини и здравословни мазнини и изобилие от плодове и зеленчуци е най-подходяща;
  • Подкрепете здравето на щитовидната жлеза и оценете йодния статус, вижте дали е необходима добавка;

Претоварване с желязо

 

Вярвате или не, свръхнасищането с желязо е по-често срещано от истинската желязодефицитна анемия. Както споменахме по-рано, изложените на най-голям риск са възрастните мъже и жените след менопауза.

 

След детството възрастните натрупват приблизително 1 mg излишно желязо на ден, което се складира предимно в черния дроб. 40-годишен мъж ще има два пъти повече от жена поради менструацията на жената.

 

Симптомите на претоварване с желязо обикновено се появяват при мъже на възраст над 40 години и по-късно при жени, които са в менопауза. Доказано е също, че много мъже много по-млади от четиридесет имат прекомерни запаси от феритин при високи нива от 100 или повече.

 

Желязото се натрупва чрез храната. Прекомерната консумация на месо и на обогатени с желязо храни увеличават приема на желязо. Редовната употреба на алкохол също увеличава съхранението на феритин в черния дроб. Само от това можете да разберете защо много млади мъже имат високи нива на феритин.

 

Излишъкът от складиран феритин води до намаляване на тестостерона, както и до намаляване на нивата на тироксин в щитовидната жлеза, инсулина в панкреаса и хормоните в надбъбречната и хипофизната жлеза, да не говорим отново за всички хронични болестни състояния, за които допринася високият феритин.

 

Кръводаряването е най-лесният начин да намалите запасите си от феритин, едно кръводаряване от около 470 ml средно ще намали феритина ви с 30 ug/L.

 

Други начини да намалите нивата на съхраняваното желязо е чрез намаляване на консумацията на червено месо, избягване на чугунени тигани, ядене на оризови трици (естествен хелатор на желязото) и избягване на храни, обогатени с желязо (предимно търговска пшеница и зърнени продукти). Желязото, обогатено в неорганични и чужди за тялото храни, трябва да се избягва. Много от „популярните“ зърнени храни и хляб съдържат високи нива на обогатено желязо.

 

Линк към оригинала - https://naturopathlife.com.au/iron-deficiency-anaemia-iron-supplementation-isnt-answer/

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още