Всичко за витамин К2

7 юни 2021
Всичко за витамин К2

К2

 

Витамин К2 е една от основните форми на витамин К. Открит е в началото на миналия век, по време на едно изследване върху връзката между храната и здравето. Първоначално, витаминът е бил наречен “Активатор Х”, но впоследствие приема името К2. Самият витамин К е открит в Германия малко преди това, като в началото е носил името “Koagulationsvitamin”, което от немски може да се преведе като “витамин на коагулацията”. Както сигурно се досещате, настоящето име на витамин К идва от първата буква в немското име.

Съществуват две основни форми на витамин К, а именно витамин К1 (филохинон), който се намира в някои растителни храни, като листните зеленчуци и витамин К2 (менахинон), който се среща във ферментиралите храни и тези от животински произход. Витамин К2 се разделя допълнително на няколко различни подтипа, като най-важните биват подтиповете MK-4 и MK-7.


Каква е ролята на витамин К2

 

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул.

Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

Някои проучвания показват, че витамин К2 (МК-4) намалява калцификацията на кръвоносните съдове, докато витамин К1 не изразява подобни свойства. В допълнение, изследванията наблюдават, че добавките с витамин К2 обикновено подобряват здравето на костите и сърцето, докато витамин К1 няма значителни ползи в тази насока. Ето защо, учените смятат, че витамин К1 и витамин К2 трябва да бъдат класифицирани като отделни хранителни вещества, а не като микроелемент с общото название витамин К.


Как да си набавим витамин К2

 

Витамин К1 се среща в много храни, но за съжаление, това не важи за витамин К2. К2 формата липсва в повечето хранителни източници. Среща се най-вече във ферментиралите храни, като кисело зеле, кефир, ябълков оцет и натто. Също така, витамин К2 може да бъде преобразуван в тялото от витамин К1, както и частично синтезиран от полезните чревни бактерии, но поради прекомерната употреба на широкоспектърни антибиотици и други неблагоприятни фактори, тези процеси при повечето хора са възпрепятствани.

Богатите на витамин К2 храни включват млечни продукти с по-високо съдържание на мазнини, яйчни жълтъци, черен дроб и, както споменахме, пробиотичните храни. Витамин К2 е мастноразтворим, което означава, че той липсва в нискомаслените хранителни източници. Храните от животински произход съдържат подтипа MK-4, докато ферментиралите храни предлагат по-дългите подтипове, от MK-5 до MK-14.

Поради недостатъчните количества на витамина в тези храни обаче, както и поради тяхната по-рядка консумация, средният прием на витамин К2 при хората е невероятно нисък. Поради тази причина, специалистите препоръчват редовния прием на добавки с витамин К2. Здравословните ползи от добавките с K2 могат да се засилят още повече, когато се комбинират с добавка с витамин D, тъй като тези два витамина изразяват синергични ефекти, тоест действието им се усилва, когато работят в “екип”.

В нашия онлайн магазин можете да научите повече за добавката с натто, която е отличен източник на витамин К2, както и да разгледате продуктите ни с витамин D, като този хранителен комплекс за костно здраве.


Какви са ползите от витамин К2

 

Витамин К2 е свързан с редица благоприятни за здравето ефекти. Този важен микроелемент подсилва костите, допринася за съсирването на кръвта, нормализира работата на сърдечно-съдовата система и предпазва от развитието на някои видове рак.

 

Ето и някои от най-изразените ползи от витамин К2.

 

  • Подобрява здравето на костите и понижава риска от остеопороза

Витамин К2 има първостепенно значение за метаболизма на калция. Калцият е основният минерал, който участва в строежа на костите и зъбите. К2 активира два важни за костната система протеини (GLA протеин и остеокалцин), които помагат за изграждането и поддържането на здрави кости и зъбен емайл.

Когато количеството на калция в костите и ставите е недостатъчно, вследствие на недостиг или бедна регулация на минералите, може да настъпи състоянието на остеопороза. Това заболяване се характеризира с порести и чупливи кости, с ниска плътност. Остеопорозата е едно от най-често срещаните патологични състояния на скелетната система в западния свят. Наблюдава се най-вече при възрастното население и е свързана с повишен риск от счупвания и фрактури.

Научните изследвания разкриват, че хората, които вземат редовно добавка от витамин К2, се радват на по-здрави кости и страдат по-рядко от свързаното, с напредването на възрастта, намаляване на костната минерална плътност. Резултатите, от някои проучвания, съобщават за намален риск от фрактури на гръбнака с до 60%, на тазобедрената става с до 75% и на останалите части от скелета - с до 80%.

 

  • Витамин К2 предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Анормалната регулация на калция в организма може да предизвика прекомерното му натрупване в артериите, което е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови болести. Това състояние е известно като калцификация на артериите и може да доведе до високо кръвно налягане, атеросклероза, инсулт и инфаркт. Установено е, че витамин К2 помага за нормалната регулация на калция в кръвоносните съдове, с което допринася за понижен риск от сърдечни болести.

Клиничните изследвания показват, че рискът от калцифициране на артериите, при хората с оптимален прием на К2, е наполовина по-малък. При тази група от населението се наблюдават и с до 55% по-малко смъртни случаи от инфаркт и инсулт. Проучванията индикират е, че цялата заслуга за това е на витамин К2, като К1 няма установен принос.

 

  • Витамин К2 понижава риска от ракови болести

Въпреки че съвременната медицина е постигнала голям напредък в лечението на онкологични заболявания, случаите на рак у нас и по света все още отчитат прираст. Ракът е една от най-честите причини за смърт в западния свят. Всъщност, болестта заема второ място, като отстъпва само на сърдечните заболявания.

Изследванията, в областта на онкологията, разкриват, че витамин К2 намалява рецидивите на някои видове рак и води до увеличаване на продължителността на живот при хора, прекарали рак. Микроелементът е с доказани ползи срещу развитието на рак на черния дроб, рак на белия дроб и рак на простатата. Някои проучвания откриват, че оптималният прием на витамин К2 води до над 60% по-малък риск от развитие на рак на простатата.


Какъв е дневният препоръчителен прием на витамин К2

 

Дневният препоръчителен прием на витамин К2 за възрастни е от порядъка на 100 - 300 микрограма. Децата под 12 годишна възраст се нуждаят от 45 микрограма дневно. Хората с определени медицински състояния, както и тези над 55 години или в менопауза, може да имат нужда от повече витамин К2. В този случай е добре да се консултирате с личния си лекар.

 

Предозиране или сериозни странични ефекти, от приема на твърде много витамин К2, не са известни. И все пак, разумно е да се придържате към препоръчителния прием.

 


Използвани източници

 

Schurgers, L. J., (2006). Vitamin K https://ashpublications.org/blood/article/109/8/3279/23729/Vitamin-K-containing-dietary-supplements

https://ashpublications.org/blood/article/109/8/3279/23729/Vitamin-K-containing-dietary-supplements containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7.

Elke Theuwissen, et al. (2012). The Role of Vitamin K in Soft-Tissue Calcification. Advances in Nutrition Journal.

Johanna M. Geleijnse, et al. (2004). Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study. The Journal of Nutrition.

Martin J. Shearer, et al. (2012). Vitamin K Nutrition, Metabolism, and Requirements: Current Concepts and Future Research. Advances in Nutrition.

Parris M Kidd (2010). Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy.

Toshihiko Mizuta M.D, et al. (2006). The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment. A pilot study. ACS Journals.

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още