Всичко за витамин К2

7 юни 2021
Всичко за витамин К2

К2

 

Витамин К2 е една от основните форми на витамин К. Открит е в началото на миналия век, по време на едно изследване върху връзката между храната и здравето. Първоначално, витаминът е бил наречен “Активатор Х”, но впоследствие приема името К2. Самият витамин К е открит в Германия малко преди това, като в началото е носил името “Koagulationsvitamin”, което от немски може да се преведе като “витамин на коагулацията”. Както сигурно се досещате, настоящето име на витамин К идва от първата буква в немското име.

Съществуват две основни форми на витамин К, а именно витамин К1 (филохинон), който се намира в някои растителни храни, като листните зеленчуци и витамин К2 (менахинон), който се среща във ферментиралите храни и тези от животински произход. Витамин К2 се разделя допълнително на няколко различни подтипа, като най-важните биват подтиповете MK-4 и MK-7.


Каква е ролята на витамин К2

 

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул.

Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

Някои проучвания показват, че витамин К2 (МК-4) намалява калцификацията на кръвоносните съдове, докато витамин К1 не изразява подобни свойства. В допълнение, изследванията наблюдават, че добавките с витамин К2 обикновено подобряват здравето на костите и сърцето, докато витамин К1 няма значителни ползи в тази насока. Ето защо, учените смятат, че витамин К1 и витамин К2 трябва да бъдат класифицирани като отделни хранителни вещества, а не като микроелемент с общото название витамин К.


Как да си набавим витамин К2

 

Витамин К1 се среща в много храни, но за съжаление, това не важи за витамин К2. К2 формата липсва в повечето хранителни източници. Среща се най-вече във ферментиралите храни, като кисело зеле, кефир, ябълков оцет и натто. Също така, витамин К2 може да бъде преобразуван в тялото от витамин К1, както и частично синтезиран от полезните чревни бактерии, но поради прекомерната употреба на широкоспектърни антибиотици и други неблагоприятни фактори, тези процеси при повечето хора са възпрепятствани.

Богатите на витамин К2 храни включват млечни продукти с по-високо съдържание на мазнини, яйчни жълтъци, черен дроб и, както споменахме, пробиотичните храни. Витамин К2 е мастноразтворим, което означава, че той липсва в нискомаслените хранителни източници. Храните от животински произход съдържат подтипа MK-4, докато ферментиралите храни предлагат по-дългите подтипове, от MK-5 до MK-14.

Поради недостатъчните количества на витамина в тези храни обаче, както и поради тяхната по-рядка консумация, средният прием на витамин К2 при хората е невероятно нисък. Поради тази причина, специалистите препоръчват редовния прием на добавки с витамин К2. Здравословните ползи от добавките с K2 могат да се засилят още повече, когато се комбинират с добавка с витамин D, тъй като тези два витамина изразяват синергични ефекти, тоест действието им се усилва, когато работят в “екип”.

В нашия онлайн магазин можете да научите повече за добавката с натто, която е отличен източник на витамин К2, както и да разгледате продуктите ни с витамин D, като този хранителен комплекс за костно здраве.


Какви са ползите от витамин К2

 

Витамин К2 е свързан с редица благоприятни за здравето ефекти. Този важен микроелемент подсилва костите, допринася за съсирването на кръвта, нормализира работата на сърдечно-съдовата система и предпазва от развитието на някои видове рак.

 

Ето и някои от най-изразените ползи от витамин К2.

 

  • Подобрява здравето на костите и понижава риска от остеопороза

Витамин К2 има първостепенно значение за метаболизма на калция. Калцият е основният минерал, който участва в строежа на костите и зъбите. К2 активира два важни за костната система протеини (GLA протеин и остеокалцин), които помагат за изграждането и поддържането на здрави кости и зъбен емайл.

Когато количеството на калция в костите и ставите е недостатъчно, вследствие на недостиг или бедна регулация на минералите, може да настъпи състоянието на остеопороза. Това заболяване се характеризира с порести и чупливи кости, с ниска плътност. Остеопорозата е едно от най-често срещаните патологични състояния на скелетната система в западния свят. Наблюдава се най-вече при възрастното население и е свързана с повишен риск от счупвания и фрактури.

Научните изследвания разкриват, че хората, които вземат редовно добавка от витамин К2, се радват на по-здрави кости и страдат по-рядко от свързаното, с напредването на възрастта, намаляване на костната минерална плътност. Резултатите, от някои проучвания, съобщават за намален риск от фрактури на гръбнака с до 60%, на тазобедрената става с до 75% и на останалите части от скелета - с до 80%.

 

  • Витамин К2 предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Анормалната регулация на калция в организма може да предизвика прекомерното му натрупване в артериите, което е предпоставка за развитието на сърдечно-съдови болести. Това състояние е известно като калцификация на артериите и може да доведе до високо кръвно налягане, атеросклероза, инсулт и инфаркт. Установено е, че витамин К2 помага за нормалната регулация на калция в кръвоносните съдове, с което допринася за понижен риск от сърдечни болести.

Клиничните изследвания показват, че рискът от калцифициране на артериите, при хората с оптимален прием на К2, е наполовина по-малък. При тази група от населението се наблюдават и с до 55% по-малко смъртни случаи от инфаркт и инсулт. Проучванията индикират е, че цялата заслуга за това е на витамин К2, като К1 няма установен принос.

 

  • Витамин К2 понижава риска от ракови болести

Въпреки че съвременната медицина е постигнала голям напредък в лечението на онкологични заболявания, случаите на рак у нас и по света все още отчитат прираст. Ракът е една от най-честите причини за смърт в западния свят. Всъщност, болестта заема второ място, като отстъпва само на сърдечните заболявания.

Изследванията, в областта на онкологията, разкриват, че витамин К2 намалява рецидивите на някои видове рак и води до увеличаване на продължителността на живот при хора, прекарали рак. Микроелементът е с доказани ползи срещу развитието на рак на черния дроб, рак на белия дроб и рак на простатата. Някои проучвания откриват, че оптималният прием на витамин К2 води до над 60% по-малък риск от развитие на рак на простатата.


Какъв е дневният препоръчителен прием на витамин К2

Дневният препоръчителен прием на витамин К2 за възрастни е от порядъка на 100 - 300 микрограма. Децата под 12 годишна възраст се нуждаят от 45 микрограма дневно. Хората с определени медицински състояния, както и тези над 55 години или в менопауза, може да имат нужда от повече витамин К2. В този случай е добре да се консултирате с личния си лекар.

 

Предозиране или сериозни странични ефекти, от приема на твърде много витамин К2, не са известни. И все пак, разумно е да се придържате към препоръчителния прием.

 

Повече за нашите хранителни добавки и популярните ни продукти в подкрепа на здравето, можете да научите тук.

 


Използвани източници

 

Schurgers, L. J., (2006). Vitamin K https://ashpublications.org/blood/article/109/8/3279/23729/Vitamin-K-containing-dietary-supplements

https://ashpublications.org/blood/article/109/8/3279/23729/Vitamin-K-containing-dietary-supplements containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7.

Elke Theuwissen, et al. (2012). The Role of Vitamin K in Soft-Tissue Calcification. Advances in Nutrition Journal.

Johanna M. Geleijnse, et al. (2004). Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study. The Journal of Nutrition.

Martin J. Shearer, et al. (2012). Vitamin K Nutrition, Metabolism, and Requirements: Current Concepts and Future Research. Advances in Nutrition.

Parris M Kidd (2010). Vitamins D and K as pleiotropic nutrients: clinical importance to the skeletal and cardiovascular systems and preliminary evidence for synergy.

Toshihiko Mizuta M.D, et al. (2006). The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment. A pilot study. ACS Journals.

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

26 септември 2019 Свойства на бамбука

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

19 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 1

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

20 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още

11 ноември 2020 ДОКТОР НА СЕБЕ СИ

Програмата "ДОКТОР НА СЕБЕ СИ" – създадена от компания “Нова ера" съвместно с професор Чжао Лин - известен диетолог, ръководител на Микрохимическата Лаборатория на Централната Военно-Медицинска Болница на НОАК в Пекин и екип лекари.

прочети още