Витамини

Разбирането за важността на витамините е все по-широко разпространено. Тези хранителни съставки са от ключово значение за поддържане на оптималното функциониране на нашия организъм. Те участват в разнообразни процеси като метаболизъм, поддържане на здравето на кожата, косата и ноктите, укрепване на имунната система и осигуряване на здрави кости.
 
Витамините могат да бъдат класифицирани като водноразтворими (като витамините от група Б и витамин Ц), които не се задържат в организма и се изхвърлят през урина, или мазниноразтворими (като витамини А, Д, Е и К), които се съхраняват в мазнинните клетки на тялото.
 
Здравословната и разнообразна диета, която включва плодове, зеленчуци, млечни продукти и белтъци, предоставя необходимите витамини за подпомагане на здравето и оптималното функциониране на организма. Някои витамини, като например витамин Д, са от особено значение за децата. Други, като витамин Б12 от група Б, се изискват за оптималното функциониране на нервната система. Б комплексът играе важна роля за енергийния метаболизъм и нервната система на организма.
Производители
Подреди по