Витамин Б9

5 януари 2020
Витамин Б9

B9

 

 

Витамините  от  групата B работят в синергия, така че всички те са повече или по-малко проелементи един на друг.
Витамините от комплекс В са чувствителни към топлина, готвене и са много разтворими във вода.

 

Витамин В9 и ролята му в организма

 

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Всъщност естественият витамин В9, който се намира в зелените зеленчуци, е съставен от различни молекули: тетрахидрофолати, дихидрофолати и формилтетрахидрофолати.

Когато витамин В9 се синтезира за консумация като хранителна добавка, той се нарича фолиева киселина.  Фолиевата киселина е основен витамин по време на бременност. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. Известно е, че този витамин играе ключова роля във функционирането на нервната система. Благодарение на него рискът от спина бифида, малформация, която засяга новородените, намалява с 90%.

В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм (особено при предаването на нервните импулси) и позволява образуването на невралната тръба в плода. Също така той играе роля в синтеза на ДНК и клетъчното делене, участва в метаболизма на протеините и образуването на червени кръвни клетки.

 

Витамин B9 се препоръчва в следните случаи:

 

 • дефекти на невралната тръба;
 • предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания;
 • депресия;
 • за намаляване на нивата на хомоцистеин, свързани с бъбречно заболяване

 

По време на усвояването на протеините се отделят аминокиселини - метионин и хомоцистеин, последният е посредник в метаболизма на метионина. Здравите индивиди преработват хомоцистеина по два различни начина:

 • превръщането на хомоцистеин в метионин зависи от витамин В9 (фолиева киселина) и витамин В12,
 • докато преобразуването на хомоцистеин в аминокиселина на цистеин изисква два ензима, зависими от витамин В6.


Следователно връзката между витамините B6 / B9 / B12 е тясна, кръвната концентрация на хомоцистеин се регулира от най-малко три витамина: B9, B12 и B6.

 

Симптоми при дефицит:

 

 • анемия;
 • загуба на тегло;
 • диария;
 • умора;
 • епилепсия;
 • главоболие;
 • цепене на ноктите;
 • нарушения в настроението и съня;
 • депресия;
 • забавяне на растежа;
 • косопад;

 

Поради особената си крехкост, молекулата не може да бъде изолирана от витамин В9. Ето защо е създадена синтетична версия - фолиева киселина, но е силно препоръчително да приемате витамин В9 в натурална форма, от естествени източници. Боровият прашец на Нова Ера е точно такъв източник.

Предполага се, че синтетично синтезирания витамин B9 ускорява деленето на раковите клетки и увеличава рискът от появата на рак.

Вярно е че витамините от група Б са про-елементи един за друг, но понякога високите нива на един витамин, могат да маскират дефицита на друг.  Например витамин В9, който има доза по-голяма от 1 mg, може да маскира дефицита на витамин В12. Всъщност приемането на витамин В9 в големи дози може да скрие класическите симптоми на дефицит на витамин В12. Симптомите на дефицит вече няма да се виждат, което е опасно. Това е така, защото витамин В12 и витамин В9 имат метаболитни пътища, които се пресичат. Прием на високи дози витамин В9 променя метаболизма, свързан с витамин В12. Ако последният е с дефицит, симптомите, които обикновено трябва да се проявят, ще бъдат замаскирани. По този начин дефицитът се увеличава, тъй като остава незабелязан и щети могат да станат много сериозни, а понякога и необратими.

 

 

Източници на B9

 

Фолиевата киселина се намира главно в следните храни:

 • черен дроб (агнешко, телешко, говеждо);
 • броколи;
 • портокалов сок;
 • бобови растения;
 • маруля “Romaine”;
 • ядки;
 • спанак;
 • печени слънчогледови семки;
 • обогатена паста;
 • цвекло;
 • боров прашец;

 

Добър източник на витамин В9 е спанакът, но част от него изтича във водата, в която се приготвя спанака. Така че, в зависимост от количеството на използваната вода и дали спанакът е изцеден или не, повече или по-малко от витамина се губи. Подобно на останалите витамини от групата на B комплекс B9 в натурална форма е много крехък - готвенето унищожава добра част от него. Също така зелените зеленчуци, съхранявани в хладилника, само за три дни губят повече от 50% от съдържанието си на витамин Б9.

 

 

Рецепта за паста със спанак, аспержи и ядки

 


400 гр. паста лингуини
връзка аспержи
2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън
200 гр. спанак
50 гр. козе сирене
50 гр. ядки
сол и пипер на вкус

 

Бланширайте аспержите във вряща вода за 3 минути, след което ги охладете в ледена.Сварете пастата в подсолена вода, изцедете добре и от водата запазете малко количество (около 120 - 130 мл) за готвене. В тиган задушете спанака със зехтина и натрошения чесън. Добавете аспержите и макароните с оставената вода за готвене. Сервирайте със сирене и ядки.

В 1/2 чаша варен спанак се съдържа 139 µg фолат. 

1/2 чаша аспержи съдържат 134 µg. 

С ядките в рецептата (1/4 чаша се равнява на 33 µg), ще получите почти препоръчителните 400 µg на ден витамин B9. 

Бременни или кърмещи жени ще трябва да допълнят менюто си с нещо друго, за да достигнат по-високата си квота.

 

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

26 септември 2019 Свойства на бамбука

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

19 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 1

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

20 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още

11 ноември 2020 ДОКТОР НА СЕБЕ СИ

Програмата "ДОКТОР НА СЕБЕ СИ" – създадена от компания “Нова ера" съвместно с професор Чжао Лин - известен диетолог, ръководител на Микрохимическата Лаборатория на Централната Военно-Медицинска Болница на НОАК в Пекин и екип лекари.

прочети още