Важен ли е наистина витамин Б12?

10 март 2021
Важен ли е наистина витамин Б12?

Какво представлява витамин Б12 и защо е ключов за здравето?


Bитамин Б12 е един от жизненоважните витамини, от които се нуждае нашето тяло, за да функционира правилно. Той е водоразтворим и съдържа кобалт, откъдето идва и наименованието му – кобаламин. За разлика от другите водоразтворими витамини, единствено Б12 се акумулира в здравия черен дроб. Той е незаменим и постъпва в организма с храната. Въпреки че дневните нужди от витамин Б12 са ниски, е добре нашата диета да бъде богата на продукти, които го съдържат. Дори и лек недостиг на този витамин, може да причини анемия, депресия и хронична умора. Той се произвежда от определени гъбички и бактерии и поради тази причина се среща главно в продукти от животински произход. Въпреки това, можем да го открием и в някои веган храни като: темпе, бирена мая, тофу и зърнени закуски (мюсли). Ако диетата ни е бедна на храни, които го съдържат, е добре да го набавяме чрез хранителни добавки.


Повишен риск от дефицит на витамин Б12, може да се наблюдава при следните състояния:

 • При пернициозна анемия – вид автоимунно, наследствено заболяване;
 • При атрофичен гастрит – възпаление и влошаване на състоянието на лигавицата на стомаха;
 • При операции на стомаха като гастритен байпас или частичната или пълна стомашна резекция (отстраняване на илеума) също водят до недостиг на Б12, защото именно там се намират рецепторите, необходими за усвояването му;
 • При болестта на Крон (възпалително чревно заболяване);
 • При ентеритът и цьолиакията също могат да нарушат усвояването на този важен витамин;
 • При излагането на райски газ по време на операция;
 • При натравяне с тежки метали като живак, който пречи на способността на Б12 да преминава кръвно-мозъчната бариера и да достига до нуждаещите се неврони.

 

B12

 


Защо Витамин Б12 е един от най-важните витамини за организма ни?


Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора. Витамин Б12 стимулира производството на енергия и участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините. Подпомага правилния ДНК синтез по отношение на формирането на червени кръвни телца. Грижи се за правилния кислороден пренос до всички органи. Той е необходим за безпроблемното протичане на бременността.


Ето и някои признаци, които могат да ни подскажат, че имаме липса на Витамин Б12:

 • затруднения с паметта;
 • изтръпване на крайниците;
 • депресивни състояния;
 • забавени реакции;
 • аритмия;
 • умора;

Доказано е, че дефицитът на Б12 е метаболитно заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.


Причини, които могат да доведат до дефицит Б12:

 • Когато сме подложени на стрес се отделя кортизол, който се натрупва в стомаха и червата и се забавя храносмилането. Стресът пречи за усвояването на храната и витамин Б12;
 • Ако страдаме от възпаления и инфекции;
 • Ако страдаме от нарушена секреция на солна киселина и разрушаване на вътрешния протеинов фактор;
 • Когато употребяваме противозачатъчни, приемаме антибиотици и противогърчови лекарства;
 • Нездравословният начин на живот и неправилното хранене съща са част от причините за неправилното усвояване на витамин Б12;
 • Helicobacter pylori
 • Атрофичeн гастрит
 • Лекарства против стомашни киселини
 • Свръхрастеж на отделни щамове чревни бактерии

   

 

А ето и източниците, от които можем да си набавим витамин Б12:

 

Съществуват два вида източници, от които можем да си набавим нужното количество Б12:

 • Чрез храната – храните, които съдържат Б12 са продуктите от животински произход като: черен дроб, сърце, бъбреци, пилешко месо, говеждо месо. Рибата и морските дарове. Млечните продукти и яйцата. Някои веган храни като: темпе, тофу, мисо, мюсли, бирена мая.
 • Чрез хранителни добавки – на пазара съществуват различни хранителни добавки под формата на таблетки за смучене, течни витамини, назални спрейове и инжекции, които спомагат за бързото набавяне на този жизненоважен витамин. Когато в организма има голям недостиг на витамин Б12 е добре да се консултираме с лекар и да се започне инжекционно поставяне, след което да се премине към таблетки за смучене или назални спрейове.

 

Различните форми на витамин Б12 - Цианокобаламин, Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин

 

 • Цианокобаламин е форма на Б12, която трябва да премине метаболитни стъпки преди да бъдат превърната в Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Цианокобаламин е форма на витамин Б12, която не се среща в храните от животински произход, образуван е синтетично като след производството на витамин Б12 от строго определени щамове бактерии са запалени свързващите вещества на цианида. Тютюнопушенето натоварва организма с цианид и следователно големи количества от витамин Б12 във формата Цианокобаламин не са подходящи за пушачите.

 

 • Метилкобаламин е една от двете биологично активни форми на витамин Б12, които са нужни на човешкото тяло, участва в регулацията на аминокиселината хомоцистеин. Метилкобаламин е необходим за метилирането на хомоцистеин до метионин, който участва в редица биохимични процеси като метаболизма на невротрансмитери. Освен с увреждане на миелиновата обвивка, дефицитът на витамин Б12 може да доведе до депресивни състояния (Прочетете повече за депресията тук), проблеми със съня, паник атаки, шизофрения и пр. Повишеният хомоцистеин е известен рисков фактор за възникване на сърдечно-съдови заболявания. При намаляване на нивата на витамин Б12 се увеличават нивата на хомоцистеин. Липсата на витамин Б12 във формата Метилкобаламин води до увреждания на ДНК. Според докладите от споделени опити, употребата на метилкобаламин, подобно на други метилови донори, може да има отрицателен ефект върху някои хора. Съществуват експерименти, които предоставят доказателства, че метилкобаламинът може да метилира живака, което води до образуването на още по-токсичния метилживак. Следователно хората с експозиция на живак (напр. поради амалгама) трябва да използват други форми на Б12. Постига 3 пъти по-високи запаси от Б12 в черния дроб от цианокобаламин.

 

 • Аденозилкобаламин е втората биологично активна форма на Б12. Според публикация на www.Б12-vitamin.com Аденозилкобаламин участва в производството на енергия в митохондриите на клетките, всички органи и тъкани и около 20% от съдържащия се витамин Б12 в кръвта. Недостигът на витамин Б12 във формата Аденозилкобаламин води до нарушаване на производството на АТФ на клетъчно ниво и симптоми като:

 

  • хронична умора
  • силно изтощение
  • мускулна слабост
  • загуба на тегло
  • нарушения в развитието

 

 • Хидроксокобаламин сам по себе си не е коензимна форма на В12, но може да се преобразува от тялото както в метил-, така и в аденозилкобаламин и е обичайна преходна форма в метаболизма на В12. Освен това той се свързва особено добре с транспортните молекули на тялото и по този начин циркулира дълго време в кръвта – това го прави най-добрата форма за съхранение на витамина.

 

Част от нужните изследвания, които трябва да направите, за потвърждаванде/отхвърляне на дефицит на Б12:

 • Пълна Кръвна Картина с показателите MCV, RDW, MCH
 • Серумен витамин Б12
 • Ретикулоцити
 • Серумно желязо
 • Желязосвързващ капацитет (ЖСК)
 • Фолиева киселина ( витамин Б9)
 • Хомоцистеин


Дефицитът на витамин Б12 в човешкия организъм, може да доведе до храносмилателни нарушения, повишен рисĸ от сърдечни заболявания и нарушения на всички когнитивни функции. Въпреки това и високите му нива може да навредят на черния дроб, защото той се съхранява именно там. Лесно може да се разбере дали имаме недостиг на витамин Б12 чрез кръвно изследване. Този витамин е от особено значение както за детския организъм, така и за този на възрастните. За да се предпазим от липсата му е добре да живеем здравословно и да се храним правилно.

 

Източници:

Интернет

 

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още