Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

0 0000
Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките са сериозно състояние, което се преживява от един на всеки 75 души

 

Точните причини за появата му са неясни но изглежда има връзка с големи жизнени преходи, които са потенциално стресиращи: завършване на образование, сключване на брак, раждане на първо дете и т.н. Има и някои доказателства за генетично предразположение - ако член на семейството е страдал от паническо разстройство, вие сами имате повишен риск да развиете такова, особено когато преминавате през труден период в живота ви.

Паник атаката е внезапен порив на непреодолим страх, който идва без предупреждение и без очевидна причина. Това е много по-интензивно от усещането да бъдеш „стресиран“, което изпитват повечето хора. Симптомите включват:

 • Силно ускорен пулс
 • Затруднено дишане, усещане, че "не можете да получите достатъчно въздух"
 • Почти парализиращо чувство на ужас
 • Виене на свят
 • Замаяност или гадене
 • Треперене, изпотяване, задушаване, болки в гърдите
 • Горещи вълни или резки студени тръпки
 • Изтръпване в пръстите или пръстите на краката ("щифтове и игли")
 • Страх, че ще полудееш или ще умреш

По време на паническа атака тези симптоми сякаш се появяват от нищото, в на пръв поглед безобидни ситуации - дори могат да се случат, докато спите.

 

В допълнение към горните симптоми, при пристъп на паника се наблюдават следните състояния:

 

 • Възниква внезапно, без никакво предупреждение и без никакъв начин да бъде овладяно;
 • Чувството на страха е в пъти по – интензивно от колкото в реална такава ситуация;
 • Минава за няколко минути;
 • Тялото не може да издържи отговора на „борба или бягство“ по-дълго от това. Повтарящите се атаки обаче могат да продължат с часове.

Паник атаката не е опасна, но може да бъде до голяма степен ужасяваща, защото човек преживява нещата сякаш са "извън контрол". Паническото разстройство е плашещо поради пристъпите на паника и също така често води до други усложнения като фобии, депресия, злоупотреба с вещества, медицински усложнения, дори самоубийство. Ефектите от него могат да варират от социално увреждане до пълна неспособност човек да се срещне с външния свят.

 

Фобиите, които развиват хората с паническо разстройство, не идват от страхове от действителни предмети или събития, а от страх от друга атака. В тези случаи хората ще избягват определени предмети или ситуации, защото се страхуват, че тези неща ще предизвикат друга атака.

 

Понякога хората посещават 10 или повече лекари, преди да бъдат диагностицирани правилно и само един от всеки четирима души с разстройство получава адекватно лечение. Ето защо е важно да знаете какви са симптомите и да сте сигурни, че получавате правилната помощ.

 

Много хора изпитват случайни пристъпи на паника и ако сте имали една или две такива атаки, вероятно няма причина да се притеснявате. Основният симптом на паническо разстройство е постоянният страх от бъдещи панически атаки.

 

Какво причинява паник атаките - съзнанието, тялото или и двете?

 

Тяло: Възможно е генетично предразположение към тревожни разстройства; някои страдащи съобщават, че член на семейството има или е имал паническо разстройство или някакво друго емоционално разстройство, като депресия.

Паническото разстройство може да се дължи и на биологична малфункция, въпреки че все още не е открит специфичен биологичен маркер.

Всички етнически групи са уязвими от паническо разстройство. По неизвестни причини жените са два пъти по-склонни да получат разстройството от мъжете.

 

Съзнание: Стресовите житейски събития като скорошна загуба или раздяла могат да предизвикат паническо разстройство.  Някой изследователи оприличават жизнения стрес на термостат - при стрес се понижават вашите съпротивителни сили и ако има физическа предразположеност, то тя се отключва и предизвиква паник атака.

 

И двете: Физическите и психологическите причини за паническо разстройство работят заедно. Въпреки че първоначално атаките могат да се появят ‚от нищото ‘, в крайна сметка страдащият всъщност може да ги подпомогне, като реагира на физическите симптоми на атаката.

 

Например, ако човек с паническо разстройство има силно ускорен сърдечен ритъм, причинен от пиене на кафе, упражнения или определени лекарства, той може да тълкува това като симптом на атака и поради тревожността си всъщност да доведе до атаката. От друга страна, кафето, упражненията и някои лекарства понякога отключват панически атаки. Едно от най-смущаващите неща за страдащия от паник атаки е никога да не знае как да изолира различните причинители на атаката. Ето защо правилната терапия за паническо разстройство се фокусира върху всичките му аспекти - физически, психологически и физиологични.

Паническото разстройство е силно податливо на лечение, като се предлагат разнообразни терапии. Веднъж лекувано, паническото разстройство не води до трайни усложнения.

 

Без лечение, паническото разстройство може да има сериозни последици

 

Непосредствената опасност при паническо разстройство е, че често може да доведе до фобия. Това е така, защото след като сте претърпели паническа атака, може да започнете да избягвате ситуации като тази, в която сте били, когато атаката е възникнала.

Дори и да не развият тези фобии, тяхното качество на живот може да бъде сериозно влошено от нелекувано паническо разстройство. Скорошно проучване показа, че хората, които страдат от паническо разстройство:

 • са по-предразположени към злоупотреба с алкохол и наркотици
 • имат по-голям риск от опит за самоубийство
 • прекарват повече време в отделенията за спешна помощ
 • прекарват по-малко време вършейки любими неща, спортувайки или практикувайки други носещи удовлетворение дейности
 • са склонни да бъдат финансово зависими от други
 • съобщават, че се чувстват емоционално и физически по-малко здрави от не страдащите от паническо разстройство
 • се страхуват да шофират на по – голямо разстояние от дома

Паническите разстройства могат да имат и негативни икономически ефекти. Например, неотдавнашно проучване цитира случая на жена, която се отказва от добре платена работа, за която се изисква ежедневно пътуване, за такава, която е близко до дома. Други страдащи съобщават, че са загубили работата си и трябва да разчитат на обществена помощ или на членове на семейството.

 

Как може да се лекува паническо разстройство?

 

Комбинация от когнитивна и поведенческа терапии са най-доброто лечение на паническо разстройство. В някои случаи може да е подходящо и медикаментозно лечение.

Първата част от терапията е до голяма степен информационна; много хора биват подпомогнати, като просто разберат какво точно е паническото разстройство и колко други страдат от него. Много хора, които страдат от паническо разстройство, се притесняват, че техните атаки означават, че "полудяват" или че паниката може да предизвика сърдечен удар. "Когнитивното преструктуриране" (промяна на начина на мислене) помага на хората да заменят тези мисли с по-реалистичен и позитивен начини да погледнат на пристъпите.

 

Когнитивната терапия може да помогне на пациента да идентифицира възможните неща/ситуации, които причиняват атаките. В някой случаии може да бъде определена мисъл, ситуация или нещо толкова фино като лека промяна в сърдечната дейност. След като пациентът разбере, че паническата атака е отделна и независима от нещото, което я провокира, то започва да губи част от силата си да предизвика атака.

 

Поведенческите компоненти на терапията могат да се състоят от това, което група лекари е нарекла „интероцептивно излагане“. Това е подобно на намаляване на чуствителността при лечение на фобии, но това, върху което се фокусира, е излагането на действителните физически усещания, които някой изпитват по време на атака.

Хората с паническо разстройство се страхуват повече от действителната атака, отколкото от конкретни предмети или събития; например техният „страх от летене“ не е, че самолета ще се разбие, а че ще получат атака на място, като самолет, където не може да им се окаже помощ. Други няма да пият кафе или да отидат в по-горещо помещение, защото се страхуват, че това може да предизвика физическите симптоми, като учестен пулс, на паническата атака.

Интероцептивното излагане може да им помогне да преминат през симптомите на атака (повишен сърдечен ритъм, горещи вълни, изпотяване и т.н.) в контролирана обстановка и да ги научи, че тези симптоми не прерастват непременно в паник атака с пълна скорост. Поведенческата терапия се използва и за справяне със ситуационното избягване. Едно много ефективно лечение на фобии е in vivo излагане, което в най-простия смисъл означава раздробяване на ситуация предизвикваща страх в малки управляеми стъпки и проиграването им една по една, докато се овладее най-трудната от тях.

 

Техниките за релаксация могат допълнително да помогнат на някого да премине през атаката. Тези техники включват овладяване на дишането и положителна визуализация. Някои експерти са установили, че хората с паническо разстройство са склонни да имат малко по-висока от средната честота на дишане и научавайки се да го забавят, това може да подпомогне някой от тях да се справят с атаката, а също така може да предотврати бъдещи такива.

 

В някои случаи за лечението може да са необходими и лекарства. Може да се предписват лекарства против тревожност, както и антидепресанти, а понякога дори и лекарства за сърце (като бета блокери), които се използват за контрол на нередовен сърдечен ритъм.

 

Група за подкрепа и споделяне с други, които страдат от паническо разстройство, може да бъде много полезна за някои хора. Не може да заеме мястото на терапията, но може да бъде полезно допълнение.

Имайте предвид обаче, че паническото разстройство, както всяко друго емоционално разстройство, не е нещо, което можете да диагностицирате или лекувате сами. Опитен клиничен психолог или психиатър е най-квалифицираният човек, който да постави тази диагноза, точно както той или тя са най-квалифицирани за лечение на това разстройство.

 

Алтернативи

 

 • Етерични масла - природни продукти, които биха подпомогнали да се справите с паник атаките

 

Масло от див портокал действа успокояващо.

Elevation на слънчевия сплит.

Balance на стъпалата и слепоочията

През деня в дифузер Peace, вечер отново Balance, Elevation и Peace.

Масла от лавандула, тамян и копаиба вътрешно или на пулсовите точки.

CBD – масло от канабис.

 

 

Смес от етерични масла в желатинова капсула Serenity

 

 • Терапия с прогестерон

При жените над 35 години нивото на прогестерона започва да намалява, хормонът който успокоява, подпомага да поемаме стреса и играе роля в метаболитната регулация и контрола на жизнеспособността на нервните клетки.  Изследвания показват, че прогестеронът поддържа нормалното развитие на невроните в мозъка и че хормонът има защитен ефект върху увредената мозъчна тъкан. Прогестеронът повишава функцията на серотониновите рецептори в мозъка, така че излишъкът или дефицитът на прогестерон може да доведе до значителни неврохимични проблеми. Това дава обяснение защо някои хора прибягват до вещества, които засилват активността на серотонина , като никотин , алкохол и канабис, когато нивата на прогестерон падат под оптималните нива.

Често проблемът може да бъде отсранен с  добавка на биоидентичен прогестерон във втората част на цикъла. Биоидентичният прогестерон се разпространява в по-голямата част от Европа под брандовото име Utrogestan. Трябва да се прави също разлика от синтетичните прогестини, които има в противозачатъчните хапчета например, и които нямат въобще същия ефект върху GABA рецепторите и съответно не чуастват в успокояване на нервната система.

 

Паническото разстройство няма нужда да нарушава живота ви по никакъв начин!

 

Източници

 

Снимка - Aliaksei Lepik от Unsplash

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още