Остеопороза – митове и факти

10 ноември 2019
Остеопороза – митове и факти

Вярата, че калцият е е в основата на здрави кости, е абсолютно вкоренена в нашето общество. Но не почива на стабилна основа в действителност - калцият е ПОСЛЕДНИЯТ от многото минерали, от които тялото ви се нуждае за изграждането на здрави кости. Прием на магнезий чрез храната, а не непременно калций, може да бъде ключът към развитието на здрави кости през детството, според изследване, представено на годишната среща на Педиатричните академични общества (PAS) в САЩ през 2013 г.

 

От десетилетия се насърчава използването на калций за предотвратяване на проблеми с  костите. Вековните митове, че хранителните добавки с калций изгражда здрави кости и зъби непрестанно се преекспонират. Колко всъщност са ефективни тези добавки?

 

Според изследване, направено през 2007 г. в САЩ калцият от хранителни източници има по-благоприятно въздействие върху здравето на костите, отколкото калция от хранителнителните добавки при жени в менопауза. 

 

Тъй като загубата на костна плътност настъпва без симптоми, остеопорозата често се счита за „безшумна болест“. С влошаването на костната тъкан и нарушаването на костната архитектура костта става толкова слаба, че сравнително незначителен удар или падане води до счупване или спукване на прешлен. Получената фрактура може да доведе до загуба на подвижност и независимост, като 25% от хората се нуждаят от дългосрочна грижа. Фрактурите, причинени от остеопороза или ниска костна плътност, могат да доведат до хронична болка, увреждане, както и до психически проблеми, включително депресия. Рискът от фрактура на тазобедрената става при жените е равен на комбинирания риск от рак на гърдата, матката и яйчниците.

 

 

остеопороза

Доскоро се е смятало, че освен че причинява запек и стомашно-чревни симптоми, употребата на добавки с калциий или комбинация от калций и витамин Д не предизвиква други неблагоприятни ефекти. В проучване за здравна инициатива за жени, в което вземат участие 36 282 жени в постменопауза, в продължение на 7 години, се наблюдава поява на камъни в бъбреците при 2,3% от участниците, а приемът на калций в комбинация с вит. Д увеличава риска със 17%.

 

При 1460 възрастни жени, наблюдавани в продължение на 5 години, монотерапията с калций е повишила риска от хоспитализация за стомашно-чревно разстройство с 92%, а за остра коремна болка с 81%.

 

Друго проучване установява, че добавките с калций са свързани с по-голям брой инфаркти при жени в менопауза. 

 

Повечето хранителни добавки съдържат калциев карбонат, който е по-ниша форма на калций и производителите добавят агент като лимонена киселина, за да го направят по-усвоим. Крайният продукт обаче е по-ниш от други калциеви добавки като калциев оротат, който е единствената известна форма на калций, която може ефективно да проникне в мембраните на клетките.

 

Друг факт, за който повечето хора не знаят, е митът, популяризиран от млечната промишленост, че консумацията на пастьоризирани млечни продукти повишава нивата на калций. Това не отговаря на истината – при процеса на пастьоризация се създава само калциев карбонат, който няма абсолютно никакъв начин да проникне в клетките без добавен агент. Така че това, което тялото прави, е да изтегли калция от костите и други тъкани, за да изиграе ролята на буфер от постъпващия калциевия карбонат в кръвта. Този процес всъщност може да причини остеопороза. Пастьоризираното мляко не е полезно за тялото.

 

Нови данни от професор Стивън Абрамс и негови колеги от Медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън установяват, че приемът и усвояването на магнезий през детството са ключови признаци за общото съдържание на минерали в костите и костната плътност - докато приема на калций от храната не е бил значително свързан с подобни замервания.

 

Ползи за здравето при прием на магнезий

По-големият прием на магнезий е значително свързан с по-високата костна минерална плътност (КМП) при мъжете и жените. Наблюдава се приблизително 2 процента увеличение на КМП за цялото тяло на всеки 100 милиграма на ден увеличение на магнезия.

 

Фрактури причиненеи от остеопороза са важен здравен проблем при възрастните хора. Като се има предвид голямото разпространение на нисък КМП и фрактури, малките подобрения в КМП могат да имат голям обществен здравен ефект.

 

Магнезият е „по-слабо изследван“ компонент на костите, който може да играе роля в метаболизма на калция и костната сила.

 

Само един процент от магнезия в тялото е в кръвта и при нужда, тялото ще го вземе от костите и тъканите, ако неговото ниво спадне. Това означава, че кръвен тест лесно може да покаже нормални нива на магнезий, дори когато в останалата част от тялото дефицитът му е голям.

 

Най-добрият източник на магнезий винаги ще бъдат храната - зелени листни зеленчуци, какао, семена и ядки от всякакъв вид са сред хранителните  източници с най-високи нива на магнезий.

 

За атернативен, естествен източник на магнезий, калциий и витамин Д, можете да ползвате боров прашец или боров прашец в чистата му форма – на прах.

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

26 септември 2019 Свойства на бамбука

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

19 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 1

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

20 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още

11 ноември 2020 ДОКТОР НА СЕБЕ СИ

Програмата "ДОКТОР НА СЕБЕ СИ" – създадена от компания “Нова ера" съвместно с професор Чжао Лин - известен диетолог, ръководител на Микрохимическата Лаборатория на Централната Военно-Медицинска Болница на НОАК в Пекин и екип лекари.

прочети още