Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

0 0000
Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Храна

 

Хората с метаболитен синдром имат много по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 в сравнение с тези, чието тегло е в нормални граници. През последните десетилетия много изследвания се фокусираха върху причините за затлъстяването и как да се предотврати или лекува.


Затлъстяване и воля
Много хора смятат, че наддаването на тегло и затлъстяването са причинени от липсата на воля. Това не е съвсем вярно. Увеличаването на теглото до голяма степен е резултат от начина на живот и хранителните навици. Някои хора просто са склонни да наддават на тегло. Разбира се, хората могат да преодолеят своята генетична предразположеност, като променят начина си на живот и поведение. Промените в начина на живот изискват воля, отдаденост и постоянство. По-долу са изброени някой фактори, които са сред основните причини за затлъстяване и метаболитни заболявания.

 

Омазнен черен дроб

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Черният дроб е специален орган, тъй като може да възстановява собствената си тъкан. Може да се отстранят до три четвърти от него и дробът да възстанови първоначалните си размери след около месец. Предназначението на черния дроб е да изпълнява около 500 телесни функции. Той играе роля в обработването на храната, захарите и мазнините. Също така има ключово значение за защитната система на тялото – имунната система. Той обработва почти всичко, което човек изяжда, вдишва или поема чрез кожата. Около 90% от хранителните вещества в тялото преминават през черния дроб от тънките и дебелите черва. Черният дроб трансформира храната в енергия, складира тази енергия и изработва кръвни протеини. Освен това той отстранява бактериите и токсините от кръвта. Черният дроб складира няколко вида хранителни вещества, включително витамините А, D, В9 (фолат), и В12. 

Омазнен черен дроб се развива в резултат на метаболитни нарушения, витаминен глад, хронично отравяне с някои токсични съединения. Повишен риск от стеатоза имат хора с диабет и хипертиреоидизъм.


Евтина нездравословна храна

Силно преработени храни - това са продукти, предназначени да бъдат евтини, дълго съхранявани на рафтовете и имат толкова невероятен вкус, че е трудно да им се устои. Като правят продуктите възможно най-вкусни, производителите на храни се стремят да увеличат продажбите си. Магазините са пълни с преработени храни, на които е трудно се устоим.

 

Хранителна зависимост

Много подсладени, богати на захар, вредни храни стимулират центровете на удоволствие в мозъка. Влиянието на тези продукти често се сравняват с влиянието, което оказват алкохола, кокаина, никотина и канабиса. Нездравословната храна може да причини пристрастяване при податливите хора. Те губят контрол над хранителните си навици, както хората, които се борят с алкохолната зависимост, губят контрол над поведението си в нетрезво състояние. Зависимостта е сложен проблем, който е много трудно да се преодолее. Когато се пристрастите към нещо, вие губите свободата си на избор, а биохимията в мозъка ви започва да се променя.

 

Агресивен маркетинг

Производителите на нездравословни храни прилагат силно агресивни стратегии за реклама.Тактиката им понякога може да е неетична, а понякога се опитват да продават нездравословни продукти, като здравословна храна.Тези компании също предават неверни твърдения. По-лошото е че насочват маркетинга си специално към децата.

В днешния време децата са с наднормено тегло, диабетици и пристрастени към нездравословна храна дълго преди да са достатъчно големи, за да вземат информирани решения по тези въпроси.

 

Инсулин
Инсулинът е много важен хормон, който регулира натрупването на енергия. Една от функциите му е да каже на мастните клетки да натрупват мазнини и да запазят мазнината, която вече носят.

Западния начин на хранене предразполага към инсулинова резистентност. Този начин на хранене увеличава нивата на инсулин в тялото, като причинява натрупване на енергия в мастните клетки, вместо да бъде на разположение за употреба от организма.

Един от най-добрите начини за намаляване на нивата на инсулин е да се намали консумацията на прости или рафинирани въглехидрати, като същевременно се увеличи приемът на фибри.Това обикновено води до автоматично намаляване на приема на калории и загуба на тегло без необходимост от преброяване на калориите или контрол на порциите.

 

Някои лекарства

Много фармацевтични продукти могат да предизвикат увеличаване на теглото като страничен ефект. Антидепресантите повишават теглото с течение на времето. Други примери включват лекарства за диабет и антипсихотици.

Тези лекарства променят функциите на тялото и мозъка, намаляват метаболизма или увеличават апетита.

 

Резистентност към лептин

Лептинът представлява хормон, който се произвежда в мастните клетки и изпълнява посредническа роля за пренасяне на сигнала до мозъка, който трябва да спре глада и да засили метаболизма. При лептинова резистентност обаче този сигнал е нарушен вследствие на наднормено тегло, безконтролно хранене или прекаляване с диети от най-различен вид. Когато нивата на лептин са критично ниски, гладът се превръща в ожесточен маратон, а ситостта е мисията невъзможна. Гладуването, както и малкото количество калории, понижават нивата на лептин в организма, като апетитът отново се увеличава и се стига до лептинова резистентност. При лептинова резистентност ставате все по-дебели и все по-гладни.


Захар

Добавената захар към много от продуктите е може би най-лошия аспект на съвременния начин на хранене. С прекомерната консумация на захар се променят хормоните и биохимията на тялото. Това от своя страна допринася за увеличаване на теглото.

 

Въпреки че не можем напълно да контролираме тялото си, можем да се научим да контролираме хранителните си навици и да промениме начина си на живот. Идеята, че всичко това е причинено от липсата на воля, е точно това, в което производителите на храни искат да вярваме, за да могат да продължат да продават.

 

Компанията New Era е разработила серия от хранителни добавки, насочени към премахване на гореизброените проблеми:

  • Боров прашец - съдържа повече от 268 полезни вещества: около 20 аминокиселини, над 30 вида минерали и микроелементи, 14 витамина, около 100 ензима и коензими, както и повече от 200 други биологично активни и хранителни вещества, като нуклеинови киселини.
  • Чай от бамбукови листа или бамбук на здравето - предотвратява затлъстяването, инсулта и сърдечните заболявания, тъй като танинът и катехините, съдържащи се в зеления чай, подобряват кръвообращението и спомагат за подобряване на метаболизма.
  • Капсулите от гроздови семки подпомагат метаболизма, забавят натрупването на съединителна мастна тъкан, подобряват микроциркулацията на кръвта в органите и тъканите, подобряват кръвоснабдяването на мозъка, намаляват свободните радикали.

Photo by Madelon on Unsplash

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още