Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

24 септември 2021
Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

 

Наред с тези всеизвестни полезни вещества, съществуват и редица други, за които се говори по-малко, но които крият също толкова здравословни ползи, ако не и повече. Едни от тях са именно олигопептидите - малки протеинови компоненти, които предлагат големи ползи за цялостното здраве на организма. Тяхната сила вече е добре известна, което ги прави желана съставка в редица хранителни добавки и козметични продукти.

 

Последните проучвания в сферата на здравето показват, че олигопептидите са идеален помощник в борбата с преждевременното състаряване, храносмилателните проблеми и отслабената имунна система. Но това съвсем не е всичко. Тези ценни за здравето вещества борят рака, предпазват от развитието на сърдечни заболявания и дори ще ви помогнат в процеса на отслабване. Нека преди да продължим със суперлативите обаче, научим малко повече за тях.

 

 

Какво представляват пептидите?

 

Протеините в човешкото тяло са изградени от различни по брой и структура аминокиселини. За да формират даден протеин, аминокиселините се групират във вериги, известни като пептиди. В зависимост от броя аминокиселини, които участват във веригата, пептидите се разделят на дипептиди (2 аминокиселини), олигопептиди (3 - 20 аминокиселини) и полипептиди (20+ аминокиселини).

 

Пептидите играят изключително важна роля за цялостното здраве на организма, в това число физическото, психическото и емоционалното благосъстояние. Те са отговорни за синтеза на антитела, хормони, ензими и невротрансмитери, както и за производството на колаген, еластин и кератин. Пептидите участват в строежа на всяка една клетка, тъкан и орган и са в основата на всяка една химична реакция и процес, които протичат в тялото.

 

Ето защо, пептидите намират широко приложение в хранителните добавки и продуктите за здраве и дълголетие. Разбира се, различните пептиди имат различни функции и оказват различно въздействие върху тялото. Що се отнася до здравето на храносмилателната система, кожата, имунния отговор на тялото, метаболизма, както и защитата от рак и сърдечни болести, учените са установили, че най-голям принос имат олигопептидите.

 

 

Какво са олигопептидите?

 

Както вече научихме, олигопептидите са късоверижни пептидни групи, съставени от 3 - 20 аминокиселини. Протеините, формирани от олигопептиди, са в пъти по малки от тези, които са изградени от полипептиди. Именно в това се крият здравословните свойства на късоверижните протеинови молекули.

 

Благодарение на по-малкия си размер, олигопептидите могат да проникнат по-лесно през кожата (когато се използват в козметиката) и по-бързо в кръвотока и клетките (когато се използват в хранителни добавки), което ги прави изключително лесни за усвояване от организма и удобни за транспортиране до мястото, което има най-голяма нужда от тях.

 

 

Какви са здравословните ползи от олигопептидите?

 

Олигопептидите оказват редица благоприятни свойства върху цялостното здраве на тялото. Клиничните изследвания индикират, че тези малки но ценни молекули подобряват функцията на стомашно-чревния тракт, подсилват имунната система, стимулират работата на черния дроб, понижават оксидативния стрес, поддържат еластичността на кожата, борят акнето, забавят процесите на стареене и предпазват от рак, сърдечни заболявания и затлъстяване.

 

Както с всички останали биоактивни вещества, така и олигопептидите се различават по функции и здравословни ползи. Учените са установили, че някои олигопептиди се толелират много по-добре от тялото, в сравнение с други, като челните места, втази насока, се заемат от пшеничните олигопептиди, соевите олигопептиди и олигопептидите, извлечени от дълбоководни риби. През годините, тези късоверижни пептидни протеини са доказали многократно високата си биологична стойност и множеството си здравословни ползи.

 

Ето и някои от най-изявените здравословни ползи, свързани с приема на олигопептиди:

 

  • Подобряват функцията на храносмилателната система

  • Подсилват имунитета и защитните механизми на тялото

  • Промотират оптималната чернодробна функция

  • Понижават оксидативния стрес и забавят процесите на стареене

  • Повишават здравината и еластичността на кожата

  • Стимулират производството на колаген, еластин и кератин

  • Увеличават енергийните нива на тялото и физическата издръжливост

  • Намаляват нивата на лошия “LDL” холестерол и триглицеридите в кръвта

  • Предпазват от развитие на рак, сърдечни болести и затлъстяване

 

 

Как да си набавим нужните олигопептиди?

 

За да се радвате на оптимално храносмилане, силен имунитет и стегната кожа, трябва да си набавяте нужните количества олигопептиди на всекидневна база. Тъй като олигопептидите принадлежат към групата на протеините, те се срещат най-вече в храните с високо съдържание на белтъчини. Такива са яйцата, рибата, месото, бобовите храни и млякото. За съжаление обаче, наред с ценните олигопептиди, повечето от тези храни (без бобовите) са източник и на вредни мазнини, хормони и холестерол.

 

Ето защо, специалистите, в сферата на здравословното хранене, препоръчват приема на олигопептиди под формата на хранителни добавки, като част от балансирано меню и здравословен начин на живот. Една от най-добрите добавки в това отношение е добавката на New Era Health Industry - Композитни олигопептиди на прах GUOZHEN. Натуралният продукт съдържа уникална формула от пшенични олигопептиди, соеви олигопептиди и олигопептиди от дълбоководни риби, които са лесни за усвояване от храносмилателния тракт.

 

Добавката е идеална за подобряване на цялостното здраве на организма, в това число за по-добро храносмилане, по-силен имунитет, по-стегната кожа и по-малък риск от развитие на хронични заболявания. За още по-добри резултати, можете да приемате в комбинация с боров прашец на прах или рибен колаген.

 

 

Финални думи

 

За да се радвате на крепко здраве и дълъг живот е добре да се храните целесъобразно, да водите здравословен начин на живот, да се наспивате пълноценно и да избягвате вредните навици, като прекомерния прием на алкохол, тютюнопушенето и залежаването. Бъдете физически активни, спете поне по 8 часа на денонощие, пийте повече вода и базирайте менюто си на храни, богати на фибри, полезни мазнини, витамини, минерали и олигопептиди.

 

За още по-добри резултати, можете да използвате и силата на природата, която е съсредоточена в хранителните добавки с напълно естествени съставки и екстракти. Те ще ви предложат същите здравословни ползи, както и растенията, от които са извлечени, но в по-лесна за усвояване и по-концентрирана форма. Можете да разгледате пълната гама натурални хранителни добавки в нашия онлайн магазин Jiznen.com. Примайте според упътването и като част от добре балансирано и разнообразно меню.

 

 

Използвани източници

 

Angelo, G. (2012). Peptides and skin health.

 

Chakrabarti, S., et al. (2014). Food-derived bioactive peptides on inflammation and oxidative stress.

 

Chakrabarti, S., Guha, S., & Majumder, K. (2018). Food-Derived Bioactive Peptides in Human Health: Challenges and Opportunities. Nutrients, 10(11), p. 1738.

 

 

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

26 септември 2019 Свойства на бамбука

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

19 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 1

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

20 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още

11 ноември 2020 ДОКТОР НА СЕБЕ СИ

Програмата "ДОКТОР НА СЕБЕ СИ" – създадена от компания “Нова ера" съвместно с професор Чжао Лин - известен диетолог, ръководител на Микрохимическата Лаборатория на Централната Военно-Медицинска Болница на НОАК в Пекин и екип лекари.

прочети още