Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

0 0000
Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресия

 

Симптомите на депресия могат да варират от леки до тежки и могат да включват:

 • Чувство на тъга или депресивно настроение;
 • Загуба на интерес или загуба на удоволетворение от неща, които преди това са ни радвали;
 • Промени в апетита - загуба или увеличение на теглото, независимо от начина ни на хранене;
 • Проблеми със съня или прекалена сънливост;
 • Загуба на енергия или повишена умора;
 • Повече безцелна физическа  дейност (ходене напред-назад ,жестикулиране) или забавени движения и реч (действия наблюдавани от околните);
 • Чувствство за безполезност или вина;
 • Затруднения в мисловната дейност, концентрацията или вземането на решения;
 • Мисли за смърт или самоубийство;

Медицински състояния (например, проблеми с щитовидната жлеза, мозъчен тумор или дефицит на витамин) могат да имитират симптомите на депресия, така че е важно да се изключат общите медицински причини.

Депресията засяга приблизително един на 15 възрастни (6,7%) всяка година. Един на всеки шест души (16,6%) ще изпадне в депресия в даден момент от живота си. Депресията може да се появи по всяко време, но обикновено това се случва за първи път в края на юношеството до средата на 20-те години. Жените са по-склонни да изпаднат в депресия  от мъжете. Някои проучвания показват, че една трета от жените ще изпитат дълбок депресивен епизод през живота си.

 

Депресията е различна от тъгата/скръбта.

 

Смъртта на любим човек, загуба на работа или прекратяване на връзка са трудни преживявания за човек. Нормално е чувства като тъга или скръб да се развият като отговор на такива ситуации. Тези, които преживяват загуба, често могат да опишат себе си като „депресирани”.

Да бъдеш тъжен не е същото като да си депресиран. Скърбенето е естествен и уникален за всеки индивид процес и има сходни с депресията черти. И скръбта и депресията могат да включват дълбока тъга и оттегляне от обичайните дейности. Те също така се различават по някой основни черти:

При скръб болезнените чувства идват на вълни, често смесени с положителни спомени за починалия. При дълбока депресия, настроението и /или интересът (удоволетворението  от неща, които преди са ни носили удоволствие) са понижени за повече от две седмици.

При скръб обикновено самочувствието е на ниво. При дълбока депресия, чувства на безполезност и самоотвращение са често срещани.

За някои хора смъртта на любим човек може да доведе до дълбока депресия. Загубата на работа, бидейки жертва на физическо насилие или голямо бедствие, може да доведе до депресия някои хора. Когато съжителстват скръб и депресия, скръбта е по-тежка и трае по-дълго. Въпреки  че мъката и депресията се припокриват частично, те са различни. Разграничаването им може да помогне на хората да получат адекватна  помощ, подкрепа или лечение.

 

Рискови фактори за депресия

 

Депресията може да засегне всеки - дори човек, който живее в относително идеални обстоятелства.

Няколко фактора могат да играят роля в отключването на депресия:

 

 • Биохимия: Химичния дисбаланс в мозъка може да допринесе за поява на депресия.
 • Наследственост: Депресията може да бъде наследствена. Например, ако единият близнак има депресия, другият има 70% шанс да се преживее депресия през живота си.
 • Индивидуалност: Хора с ниско самочувствие, които лесно се стресират или които като цяло са песимисти, изглежда са по-склонни да изпитват депресия.
 • Фактори от заобикалящата ни среда: Непрекъснати епизоди на насилие, пренебрегване, злоупотреба или бедност могат да направят някои хора по-уязвими към депресия.

 

Как се лекува депресията?

 

Депресията е сред психическите разстройства, върху които сравнително лесно може да се влияе. Между 80% и 90% от хората с депресия в крайна сметка се повлияват добре от лечението. Почти всички пациенти получават известно облекчение на симптомите.

 

Лечение

 

Психотерапия: Психотерапията или “терапията чрез разговори” понякога се използва самостоятелно за лечение на лека депресия; за умерена до тежка депресия, често се използва комбинация от психотерапия и антидепресанти. Установено е, че когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е ефективна при лечение на депресия. КПТ е форма на терапия, фокусирана върху настоящето и решаването на проблеми. КПТ помага на човек да разпознае изкривения начин на мислене и след това да го промени, заедно с поведението си.

Психотерапията може да включва само индивида, но може да включва и други хора. Семейната психотерапия или терапията на двойки може да помогне за решаване на проблеми в рамките на тези близки взаимоотношения. Груповата терапия включва хора с подобни заболявания.

В зависимост от дълбочината на депресията, лечението може да отнеме няколко седмици или много по-дълго. В много случаи може да се постигне значително подобрение в 10 до 15 сеанса.

 

Антидепресанти: Химичния баланс на мозъка може да допринесе за отключване на депресия, както и да влияе на нейното лечение. Поради тази причина може да се предпишат антидепресанти, които да подпомогнат за неговото модифициране. Тези медикаменти не са успокоителни, „повдигащи” или транквиланти. Към тях не се пристрастява човек. Като цяло антидепресантите нямат стимулиращ ефект върху хората, които нямат депресия.

Антидепресантите могат да доведат до известно подобрение през първата или втората седмица от тяхната употребата. Пълните ползи не могат да се видят през първите два до три месеца. Ако пациентът чувства малко или никакво подобрение след няколко седмици, неговият психиатър може да промени дозата на лекарството или да добави/замени с друг антидепресант. В някои случаи могат да бъдат полезни и други психотропни лекарства. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако дадено лекарство не действа или ако имате странични ефекти.

Психиатрите обикновено препоръчват пациентите да продължат да приемат лекарства в продължение на шест или повече месеца след като симптомите са се подобрили.

 

Самопомощ и справяне: Има редица неща, които хората могат да направят, за да овладеят симптомите на депресия. За много хора редовните упражнения спомагат за създаване на положително усещане и подобряват настроението. Получаването на достатъчно качествен сън редовно, здравословния начин на хранене и избягването на алкохол също могат да спомогнат за намаляване симптомите на депресия.

 

Боров прашец: Когато става въпрос за депресия, лечението и храните, които стимулират производството на невротрансмитери като допамин и серотонин, обикновено получават цялото внимание. Въпреки това е също толкова важно - може би дори повече - да се гарантира, че тялото произвежда достатъчно и балансирани количества хормони.

Хормоните са основните вещества, контролиращи здравето - те контролират функцията на жлезите и органите в цялото тяло, включително един от най-големите органи - мозъка. Хормоните окзват влияние както върху мозъчните функции, така и върху функциите на изключително важни жлези.

 

ДХЕА или дехидроепиандростеронът е хормон, синтезиран от надбъбречните жлези.

ДХЕА е най-богатият и важен прекурсорен хормон в човешкото тяло, което означава, че е най-голямата суровина, която тялото използва, за да произвежда други важни хормони. Дисбалансът в нивата на ДХЕА може да доведе до дисбаланс в хормоналното производство на организма ни. Освен това, производството на ДХЕА намалява, когато започнем да остаряваме; и много изследователи предполагат, че признаците на стареене са просто тялото, което отразява по-ниските нива на производство на ДХЕА , поради което боровия прашец се смята за натурален продукт, подобряващ дълголетието.

Хроничния стрес, депресия и тревожност, съчетани с лошо хранене, повлияват значително синтезирането му , независимо от фактора стареене. Ниските нива на ДХЕА се свързват с ниско либидо, депресия, когнитивен упадък (затруднения на психиката да обработва правилно сигналите постъпващи от околната среда), натрупването на мазнини и редица други неща. Оптималните нива на ДХЕА са свързани с подобрено настроение, развитие на мускулите, загуба на мазнини, повишено сексуално желание и имунитет, както и редица други значими ползи, които отразяват ефектите на боровия прашец. Много хора, страдащи от тревожност и депресия, също страдат от ниско или никакво желание за секс, което може да допринесе за изпадане в депресия и липса на самочувствие.

 

Боровия прашец също така е една от най-добрите клетъчни храни на планетата, съдържаща множество витамини, минерали, ензими и мастни киселини, превръщайки го в отлична храна подпомагаща борбата с депресията.

Особено богата е на витамини от групата B, аминокиселини и витамин D3, които силно влияят върху производството на невротрансмитери и върху настроението. Трудно е да се набавят тези вещества само чрез разнообразно хранене.

Прашецът  също така е богат на по-екзотични, макар и жизнено важни, съединения като нуклеинови киселини (фрагменти за възстановяване на ДНК) и супероксиддисмутаза, мощен антиоксидант, клетъчно защитно средство, както и много други.

Не е трудно да се разбере защо е наричан супер храна и е страхотно допълнение към разнообразното хранене, опитващо да пребори депресията.

 

Етеричното масло от лавандула със своите успокояващи свойства подпомага спокойния сън и облекчава чувството на напреже. Лавандуловото масло е използвано и ценено от векове заради специфичния си аромат и безбройни ползи. В древни времена египтяните и римляните използвали лавандулата за къпане, като успокояващо средство, за готвене и като парфюм. Успокояващите и релаксиращи свойства, когато се приемат вътрешно, продължават да са най-забележителните качества на маслото от Лавандула.

 

doTERRA Serenity Restful Complex е уникална комбинация от етерично масло от лавандула и натурални растителни екстракти, в растителна капсула, която ще ви помогне да имате възстановяващ и спокоен сън, без се чувствате сънливи на следващия ден. Този успокояващ комплекс съчетава добре проучените, успокояващи ползи от етеричното масло от лавандула и L-Theanine, заедно с маточина, пасифлора и лайка, които нежно подкрепят почивката и съня.

 

Куркума - клинични проучвания показват, че екстрактът от куркума може да повлияе на баланса на невротрансмитерите в мозъка. Изглежда, че куркуминът има антидепресант и анксиолитичен ефект чрез способността му да модулира нивата на серотонин и допамин. По този начин може да се окаже добро допълващо лечение за депресия.

 

 

Използвани източници:

 

Американската психиатрична организация (APA);

Различни източници от интернет;

https://www.consciouslifestylemag.com/pine-pollen-health-benefits

https://lyfebotanicals.com/health/turmeric-benefits/

 

Photo by Ian Espinosa on Unsplash

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още