Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

17 ноември 2021
Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка расте на вечнозелени малки храсти, достигащи на височина не повече от 40 см. Чудотворните свойства на това растение се крият както в яркочервените му кисели плодчета, така и в зелените листенца. Именно поради тази причина, то се е превърнало в традиционна съставка в множество лечебни чайове, мазила и вкусни ястия. Кръглите червени плодове са истински извор на здраве и са неразделна част както от народната медицина, така и от кулинарните рецепти.

 

 

Кои са полезните вещества в червената боровинка?

 

Въпреки малките си размери, червената боровинка е богата на множество жизнено необходими витамини, като С, Е, А и К1, минерали, като мед и манган, фибри и много други. Също така, тя съдържа микроелементите желязо и калий, които подобряват функцията на мозъка и предпазват от възпалителни процеси в тялото. В състава ѝ присъстват още фосфор, калций и бор, които укрепват скелетната система и предпазват от развитието на остеопороза.

 

Но коктейлът от полезни хранителни вещества, в червената боровинка, съвсем не се изчерпва дотук. В допълнение, тя съдържа микроелементи, флавоноиди, арбутин, изключително важните за организма мастни киселини - Омега-6 линоленова киселин, както и Омега-3 алфа линоленова киселина. Благодарение на високото си съдържание на витамин С, червената боровинка е наситена с мощни антиоксиданти, полезни за костите, мускулите и кожата. Витамин К1 пък се грижи за здравето и функцията на сърцето, а манганът стимулира детоксикацията и метаболизма. Съдържанието на витамин А неутрализира вредното действие на свободните радикали и има силни антисептични свойства.

 

 

С какво е полезна червената боровинка?

 

Едно от най-широко познатите полезни свойства на червената боровинка е свързано с отделителната дейност на бъбреците - тя е особено благоприятна за нормалната функция на пикочния мехур и пикочните пътища. Изключително разпространена е като ефективно средство за борба с възпаленията и камъните в пикочопроводите, които се получават при наличието на микроби и бактерии. Освен със силните си антисептични свойства, боровинката е известна и с противокашличното си действие, затова често се използва и при респираторни заболявания като бронхит.

 

Освен това, този мъничък но безкрайно полезен плод балансира нивата на кръвната захар и действа благоприятно при хора с диабет. Червената боровинка защитава сърдечно-съдовата система и понижава нивата на “лошия” LDL холестерол в кръвта. Има мощно антиоксидантно действие, което предпазва от развитието на атеросклероза, от кръвосъсирване и сърдечен удар.

 

В разнообразния състав на червената боровинка присъстват и танини, които имат антиадхезивно свойство срещу бактериите, благодарение на което не позволяват полепването им по стените на пикочния мехур и уретрата. Растението притежава диуретично действие и помага при констипация. Плодът е изключителен помощник за регулиране функцията на щитовидната жлеза, освен това подобрява протичането на храносмилателните процеси и стимулира секрецията на стомашен сок.

 

Друга изключително важна полза от влиянието на червената боровинка е това, че тя значително подобрява и укрепва имунната функция. Действа ползотворно на състоянието на устната кухина, предпазва венците от появата на неприятни възпаления и натрупването на зъбна плака. Антиоксидантите и фибрите, съдържащи се в състава ѝ пък от своя страна, спомагат за отслабването и поддържането на здравословно тегло. В допълнение към всичко това, богатият на витамини състав на червената боровинка стимулира естественото производство на колаген и има изключително благоприятно действие върху кожата, като понижава появата на акне и я поддържа млада, еластична и свежа.

 

 

Какво представляват таблетките от червена боровинка Guozhen?

 

Иновативните таблетки от червена боровинка Guozhen са изключително полезна хранителна добавка, която оказва редица ползотворни действия върху нашето здраве. В състава си таблетките включват: лактоза, червена боровинка на прах, Acai плодов прах, корен от прясна бяла билка на прах, ягода на прах, розела на прах, бамбукови листа на прах.

 

Редовният прием на таблетките с червена боровинка Guozhen води до подобряване на цялостното здравословно състояние, регулира теглото и поддържа кожата красива.

 

 

Какви са здравословните ползи, свързани с редовния прием на таблетки от червена боровинка Guozhen?

 

Някои от най-добре изразените здравословни ползи, свързани с приема на таблетки от червена боровинка Guozhen, биват:

 

 • Изключително полезни са за правилното функциониране на отделителната дейност на бъбреците. Действат благоприятно върху нормалната работа на пикочния мехур и борят инфекциите на пикочните пътища;

 • Предпазват от появата на микроби и бактерии, както и предотвратяват тяхното прикрепяне по стените на пикочния мехур и уретрата;

 • Мощно средство срещу появата на възпаления, инфекции и камъни в пикочните пътища. Оказват благотворно действие при бронхит и други респираторни заболявания;

 • Укрепват и защитават сърдечно-съдовата система, регулират нивата на “лошия” холестерол в кръвта и нива на кръвната захар;

 • Подобряват храносмилателните процеси и стимулират секрецията на стомашен сок. Притежават диуретично действие, което помага при констипация.

 • Съдържат урсолова киселина, която има противовъзпалително и облекчаващо действие. Мощно средство за укрепване и подобряване на действието на имунната система.

 • Регулират и подобряват оптималната функция на щитовидната жлеза. Оказват ползотворно действие при отслабване и спомагат за поддържане на здравословно тегло;

 • Имат силно антиоксидантно действие, което предпазва от развитието на атеросклероза, кръвосъсирване и сърдечен удар. Предпазват от появата на възпаления на кръвоносните съдове;

 • Действат благотворно върху състоянието на черния дроб и понижават риска от рак на стомаха;

 • Стимулират естественото производство на колаген, действат благоприятно върху състоянието на кожата, имат противостареещо действие и предпазват от появата на акне;

 • Подобряват състоянието на устната кухина, предпазват от възпаление на венците и натрупването на зъбна плака;

 

 

Как да приемаме таблетките от червена боровинка Guozhen?

 

За най-добри здравословни резултати, приемайте по четири таблетки дневно. Добре е да споменем, че полезното действие на червената боровинка се засилва при комбинация с гроздови семки, което благоприятства пикочната система или с чай от бамбукови листа при възпаление на уретрата.

 

 

За финал

 

Народната медицина крие в себе си растения с изключителни лечебни свойства. Майката природа изобилства от дарове, които оказват полезно действие върху цялостното благосъстояние на тялото. Обърнете се към нея с таблетките от червена боровинка Guozhen. Всяка една таблетка събира в себе си множество богатства от природата, които допринасят за крепко здраве и пълноценен живот.

 

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още