Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

19 юли 2021
Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Холестеролът е вид липид, който циркулира свободно в кръвта или участва в строежа на клетъчните стени. Човешкото тяло има нужда от определени количества холестерол, за поддръжката на важни функции и процеси, както и за синтеза на хормони, витамин Д и храносмилателни ензими. Когато обаче количествата на холестерола излязат извън нормите, започват здравословните проблеми.

 

Ето защо е изключително важно да поддържате оптимални нива на холестерол и да избягвате вредните практики, които могат да доведат до тяхното покачване. Но здравословното хранене и начин на живот сами по себе си не са напълно достатъчни. Ключова роля тук играе и черният дроб, тъй като този орган е отговорен за метаболизма и регулацията на холестерола в тялото. С други думи, ако черният ви дроб е претоварен или в лошо здраве, много вероятно е нивата ви на холестерол също да са извън нормите.


Какво води до покачване на холестерола?

 

Макар че високият холестерол може да бъде предаван по наследство, в повечето случаи, той е резултат от нездравословно хранене и начин живот. Здравословната диета, редовните физически упражнения и някои хранителни добавки, могат да помогнат за намаляване на високия холестерол. Но преди всичко, трябва да се погрижите за здравето на черния си дроб.

 

Черният дроб е най-големият вътрешен орган в тялото, разположен в горната дясна част на корема. Той е основният детоксикатор на чужди вещества в организма, както и главен регулатор на множество метаболитни процеси, в това число метаболизирането на мазнините, въглехидратите и протеините. Но това не е всичко - той служи и като склад за гликогена, мастноразтворимите витамини и други важни хранителни компоненти. Друга много важна функция на черния дроб е производството и метаболизирането на холестерола. Ето защо, когато нормалната функция на черния дроб е възпрепятствана, било то поради нездравословно хранене, неправилен начин на живот, заболяване или прекомерен прием на медикаменти, нивата на холестерола също започват да се влошават.


До какво води високият холестерол?

 

Холестеролът в тялото се дели на два основни вида - “добър”, известен още като HDL (High Density Lipoprotein) холестерол и “лош”, известен още като LDL (Low Density Lipoprotein) холестерол. Двата вида холестерол, взети заедно, образуват общия холестерол в тялото, който не бива да надвишава 5 mmol/L. За най-добри резултати се стремете да поддържате сравнително ниски нива на LDL холестерола (под 4 mmol/L) и по-високи нива на HDL холестерола (над 1 mmol/L). Специалистите препоръчват съотношение LDL : HDL от порядъка на 4 : 1.

Високите нива на LDL холестерола увеличават риска от мастни отлагания в кръвоносните съдовете, които транспортират кръв към сърдечния мускул. От друга страна, твърде ниските нива на HDL холестерола предполагат, че тялото може да не е в състояние да изчисти плаките и другите мастни отлагания в артериите. И двете състояния (висок LDL и нисък HDL холестерол) водят до повишен риск от сърдечни заболявания.

 

Високите нива на общия холестерол могат да бъдат предпоставка за развитието на:

 • Метаболитен синдром
 • Високо кръвно налягане
 • Инфаркт
 • Инсулт

 

Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

 

Усложненията с черния дроб могат да попречат на способността му да произвежда или да метаболизира холестерола. И двете състояния могат да доведат до покачване на “лошия” LDL холестерол и да повлияят отрицателно на здравето ви.

 

Следните патологични състояния на черния дроб могат да повлияят по начин, който води до анормални нива на холестерола.

 

 • Безалкохолна мастна чернодробна болест - най-честата форма на чернодробна недостатъчност е безалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD). Засяга приблизително 25% от световното население. Често се среща сред хора с наднормено тегло или диабет ти 2. Заболяването се свързва с дислипидемия и необичайно високи нива на холестерол.
 • Микровезикуларна стеатоза - натрупване на мазнини в клетките на черния дроб, вследствие от прекомерния прием на някои медикаменти или други заболявания, като синдром на Рей, синдром на Алперс или болестта на Уолман.
 • Хепатит - чернодробно възпаление, което често се причинява от вирус. Разделя се на 2 основни вида - остър хепатит (продължават по-малко от 6 месеца) и хроничен хепатит (продължават над 6 месеца). Съществуват 5 различни хепатитни вируси - A, B, C, D и E, като само формите В и С могат преминат в хронично заболяване.
 • Цироза - цирозата може да попречи на черния дроб да изпълнява основните си метаболитни функции. Състоянието е реакция на дългосрочното нараняване на органа. След хепатит С, дългосрочната злоупотреба с алкохол е най-честата причина за цироза.


Как да подобрим здравето на черния си дроб?

 

Черният дроб играе ключова роля в храносмилателната система. Всичко, което консумирате или пиете, в това число медикаменти и алкохол, преминават през него. Този орган допринася за пречистването на кръвта и е отговорен за производството на жлъчен сок, който помага за разграждането мазнините.

 

Ето защо трябва да полагате нужните грижи и да се стремите да поддържате здравословна чернодробна функция. Предлагаме ви някои от най-добрите съвети за здрав черен дроб:

 • Ограничете приема на алкохол, тъй като черният дроб полага огромни усилия, за да се справи с токсините, които се намират в алкохолните напитки;
 • Придържайте се към здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, семена и ядки. Пийте поне по 2 литра вода дневно;
 • Намалете консумацията на преработени и мазни храни, пържени храни, захарни и солени изделия и газирани напитки;
 • Винаги се консултирайте с лекар, ако са ви предписали лекарства, за това как те биха се отразили на черния ви дроб;
 • Използвайте предпазни средства по време на полов акт;
 • Никога не споделяйте предмети за лична хигиена като четки за зъби, самобръсначки, гребени и други;
 • Внимавайте при процедурите за вземане на кръв - следете за добри хигиенни условия;
 • Мийте често ръцете си и използвайте дезинфектант, когато е удачно;
 • При боравене с опасни химикали като например инсектициди, фунгициди, бои и други препарати, винаги носете предпазни маска, ръкавици, панталони и блузи с дълги ръкави, тъй като химикалите и токсините могат да влязат в организма ви през кожата;
 • Бъдете физически активни и поддържайте здравословно телесно тегло;


Финални думи

 

Черният дроб е преработвателната фабрика на тялото. Той изпълнява редица важни функции, вариращи от производството на протеини, жлъчен сок и глюкоза, до съхранението на витамини, минерали, въглехидрати и метаболизма на холестерол. Също така, този важен орган разгражда токсините, лекарствата и естествените странични продукти от метаболизма. Поддържането на черния дроб в добра форма е от първостепенна важност за цялостното здраве на организма.

 

За да се радвате на здрав черен дроб и оптимални нива на холестерол, бъдете физически активни, като се стремите да спортувате поне по 30 минути дневно; хранете се здравословно, като наблягате на зеленчуците, плодовете, бобовите култури, семената и ядките и избягвате пържените храни, захарните изделия, преработените меса и газираните напитки; поддържайте здравословно тегло с индекс на телесна маса между 18.5 - 24.9 кг/м2 и обиколка на талията по-малка от 88 см. ако сте жена и не повече от 102 см. ако сте мъж; пийте минимум по 2 литра вода дневно; наспивайте се пълноценно, като се стремите да си набавяте поне по 8 часа сън на денонощие; избягвайте излишния стрес и поддържайте добра лична хигиена.

 


Използвани източници

 

Arguello, G., Balboa, E., Arresea, M. and Zanlungo, S., (2015). Recent insights on the role of cholesterol in non-alcoholic fatty liver disease.

Katriina Nemes, at al. (2016). Cholesterol metabolism in cholestatic liver disease and liver transplantation: From molecular mechanisms to clinical implications.

Goldberg, A. C. (2015). Dyslipidemia.

Prevention and Treatment of High Cholesterol (Hyperlipidemia).

 

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още