Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

14 септември 2021
Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините регулират метаболизма, както и генната експресия и оказват пряко влияние върху прогресирането на множество хронични заболявания, в това число сърдечни болести, рак и диабет тип 2. Най-често, тези миниатюрни природни дарове служат като основни коензими или кофактори, като по този начин подпомагат оптималното протичане на клетъчните реакции, необходими за производството на енергия и поддържането на живота. Дори умерените дефицити могат да причинят сериозни заболявания.

 

В тази статия ще разгледаме основните витамини, на които трябва да обърнете внимание, ако страдате от диабет тип 2, тъй като заболяването често води до техния недостиг. И така, нека видим кои са най-често срещаните витаминозни недостатъчности при хората, страдащи от диабет тип 2.

 

 

Витамин В12

 

Витамин В12, известен още като кобаламин, е изключително важен микронутриент, отговорен за поддържането на здрави кръвни клетки и оптимална нервна система. Също така, микроелементът играе съществена роля в синтеза на ДНК и метаболизма на холестерола.

 

Дефицитът на витамин В12 е често срещано състояние, особено при страдащите от диабет тип 2. Изследванията показват, че около една четвърт от хората с диабет тип 2 имат по-ниски от нормалните нива на кобаламин. Част от това се дължи на приема на някои диабетни лекарства, които пречат на тялото да усвои важният витамин. Продължителният недостиг на витамин В12 носи със себе си редица негативни здравословни последици, в това число анемия и невропатия.

 

Симптомите на дефицит обикновено се развиват постепенно и могат да бъдат широкообхватни. Те включват честа умора, летаргия, жълтеникава кожа и възпаление на езика. Освен при хората с диабет тип 2, дефицит на В12 често се наблюдава и при населението над 65-годишна възраст, както и при веганите.

 

Сред най-богатите на витамин В12 хранителни източници се нареждат месото, рибата, яйцата, както и продуктите, които са преминали фортификация (подсилване) с кобаламин. Също така, витамин В12 може да бъде намерен и под формата на хранителна добавка, която е особено полезна за тези, които попадат в рисковите групи.

 

Дневните препоръчителни количества на витамин В12 варират според възрастта и се измерват в микрограми (мкг):

 

 • До 6-месечна възраст: 0,4 мкг

 • 7 - 12 месеца: 0,5 мкг

 • 1 - 3 години: 0,9 мкг

 • 4 - 8 години: 1,2 мкг

 • 9 - 13 години: 1,8 мкг

 • 14 - 18 години: 2,4 мкг

 • Възрастни: 2,4 мкг

 • Бременни: 2,6 мкг

 • Кърмачки: 2,8 мкг

 • Диабет тип 2: 2,4 мкг

 

 

Витамин В9

 

Витамин В9, наричан още фолат, се отнася до семейство естествени съединения, действащи като коензими в синтеза на аминокиселините и нуклеиновата киселина. Синтетичната форма на В9 е известна като фолиева киселина.

 

Патологичните състояния, които увеличават риска от дефицит на витамин В9, включват анорексия, нарушения на абсорбцията, стомашно-чревни заболявания и диабет тип 2. Също така, в рисковата зона попадат бременните, кърмачките и хората в напреднала възраст.

 

Фолатът е необходим за нормалното производство на еритроцити. Усложненията при дефицит включват мегалобластна анемия (по-големи от нормалното червени кръвни клетки), ниски нива на белите кръвни клетки и тромбоцитите, както и вродени дефекти в гръбначния мозък на развиващия се плод, познати като ​​дефекти на невралната тръба. Някои от най-изразените симптоми на дефицит на витамин В9 биват честа умора, летаргия, бледа кожа, вертиго и подут език.

 

Сред най-богатите на фолат храни се нареждат тъмните зеленолистни зеленчуци, цитрусовите плодове, черният дроб, яйцата, гъбите, както и подсилените с фолиева киселина храни. Подобно на витамин В12, специалистите препоръчват приема на добавка с витамин В9, за хората, които попадат в рисковите групи от развитие на дефицит.

 

Препоръчителната дневна доза на фолиева киселина е различна при различните възрастови групи и е както следва:

 

 • До 6 месеца: 65 мкг

 • 7 - 12 месеца: 80 мкг

 • 1 - 3 години: 150 мкг

 • 4 - 8 години: 200 мкг

 • 9 - 13 години: 300 мкг

 • Над 14 години: 400 мкг

 • По време на бременност: 600 мкг

 • По време на кърмене: 500 мкг

 • Диабет тип 2: 400 мкг

 

 

Витамин В6

 

Витамин В6, известен в медицинските среди като пиридоксин, играе ролята на кофактор за стотици ензими и участва в метаболизма на глюкозата, липидите и аминокиселините, както и синтеза на някои невротрансмитери. Дефицитът на витамин B6 е свързан основно с непоносимостта към глюкозата, което се наблюдава при наличието на диабет тип 2. Ето защо, хората с това заболяване трябва да бъдат особено внимателни относно адекватния прием на пиридоксин.

 

Изследванията показват, че добавките с витамин В6 могат да подобрят глюкозния толеранс, особено за страдащите от гестационен диабет или нарушен глюкозен метаболизъм. В допълнение, витамин В6 играе важна роля в превенцията на свързаните с диабета усложнения.

 

Добри хранителни източници на пиридоксин биват свинското месо, пилешкото, рибата, млякото, бананите, соята, фъстъците, овесът и храните, подсилени с витамин В6. За хората, попадащи в рисковите групи от развитие на дефицит към този микроелемент, включително и страдащите от диабет, се препоръчва приемът на хранителна добавка с пиридоксин.

 

Препоръчителният дневен прием на витамин В6 се измерва в милиграми (мг) и е както следва:

 

 • До 6 месеца: 0,1 мг

 • 7 - 12 месеца: 0,3 мг

 • 1 - 3 години: 0,5 мг

 • 4 - 8 години: 0,6 мг

 • 9 - 13 години: 1,0 мг

 • 14 - 18 години: 1,3 мг

 • 19 - 50 години: 1,3 мг

 • Над 51 години: 1,7 мг

 • Диабет тип 2: 1.4 мг (1.8 мг над 51 години)

 

 

Витамин С

 

Витамин С е водоразтворим витамин (подобно на всички витамини от група В), чието научно наименование е аскорбинова киселина или аскорбат. Този важен микроелемент изпълнява редица роли в тялото и е свързан с множество здравословни ползи, включително подсилен имунитет. Научните изследвания са установили, че хората, страдащи от диабет тип 2, обикновено имат ниски нива на витамин С. Резултатите разкриват, че чрез увеличаване на количеството на витамин С в кръвта, количеството на сорбитола може да бъде намалено.

 

Сорбитолът е вид вредна захар, която се натрупва в тялото и може да доведе до повишен риск от диабетни усложнения като ретинопатия, невропатия и увреждане на бъбреците. В допълнение, витамин С играе важна роля за подобряването на толерантността към глюкозата.

 

Сред най-богатите хранителни източници на витамин С се нареждат цитрусовите плодове, чушките, ягодите, спанакът, кейлът и броколите. Наличен е и във вид на добавка с дози до 1000 мг. Доказано е, че адекватният прием на витамин С намалява цитотоксичността, свързана с хипергликемията при състоянията на предиабет и диабет тип 2. В допълнение, някои изследвания индикират, че дневният прием на 1000 мг витамин С подобрява толерантността на тялото към глюкозата.

 

Дневният препоръчителен прием на витамин С се измерва в милиграми (мг) и е както следва:

 

 • До 6 месеца: 40 мг

 • 7 - 12 месеца: 50 мг

 • 1 - 3 години: 15 мг

 • 4 - 8 години: 25 мг

 • 9 - 13 години: 45 мг

 • 14 - 18 години: 75 мг

 • Над 19 години: 90 мг

 • Диабет тип 2: 300 мг

 

 

Финални думи

 

Дефицитът на някои витамини е често срещан проблем при хора с диабет тип 2. Ако страдате от това заболяване, адекватният хранителен режим и суплементирането с добавки ще помогне за контролиране на диабета и предотвратяване на свързаните с болестта патологични усложнения.

 

Ако възнамерявате да започнете прием на витаминни добавки, препоръчваме ви преди това да разговаряте с личния си лекар или специалист по диабетни заболявания. Те ще назначат нужните изследвания и ще ви препоръчат прием на витамини, според вашите индивидуални нужди. 

 

 

Използвани източници

 

Ganesh N. Dakhale, et al. (2011). Supplementation of Vitamin C Reduces Blood Glucose and Improves Glycosylated Hemoglobin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized, Double-Blind Study.

 

Jie Zhu, et al. (2020). Intakes of Folate, Vitamin B6, and Vitamin B12 in Relation to Diabetes Incidence Among American Young Adults: A 30-Year Follow-up Study.

 

National Institutes of Health (NIH), Office of Dietary Supplements.

 

Roxana Valdés-Ramos, et al. (2015). Vitamins and Type 2 Diabetes Mellitus.

 

Sang M. Hong, et al. (2017). A prospective association between dietary folate intake and type 2 diabetes risk among Korean adults aged 40 years or older: the Korean Multi-Rural Communities Cohort (MRCohort) Study.

9 февруари 2024 Натурална козметика и рецепти за домашен дезодорант

В последно време все повече хора се обръщат към домашната козметика, за да избегнат химикалите и добавките в конвенционалните продукти. Ако искате да знаете какво слагате на кожата си, е лесно да си направите дезодорант у дома. В тази статия ще разгледаме предимствата на домашните дезодоранти и ще ви предоставим конкретни рецепти за дезодорант срещу изпотяване и миризма, който можете да приготвите с няколко основни съставки.

прочети още

0 0000 Усвояване на витамин Б12 – какво го прави по - различен от останалите витамини?

Витамин Б12 е важен водоразтворим витамин от група Б, който има ключова роля в организма. Той е от съществено значение за синтеза на червените кръвни клетки (еритроцити), нуклеинови киселини, множество невротрансмитери и метаболити. Тези съставки са от съществено значение за нормалното функциониране на физиологичните процеси, подпомагат енергийния метаболизъм и поддържат висока имунологична защита на организма.

прочети още

0 0000 Хранителна добавка Натто на Нова Ера: Извор на пробиотици, натокиназа , витамин К2 и фитонутриенти

Натто е богат източник на множество полезни съставки, включително пробиотици, витамин К2, минерали и ферменти. Ферментите се характеризират с това, че не се променят по време на реакциите, в които участват. Освен това, след като продуктът от тези реакции достигне определена концентрация, ферментите спират своето действие. Този механизъм предпазва живата клетка от вредните ефекти, които могат да възникнат в резултат на обменните процеси.

прочети още

0 0000 Психотропните лекарства и тежката зависимост, към която довежда тяхната употреба

В нашия съвременен свят психотропните лекарства заемат централно място в лечението на депресията и други психични разстройства. Те предоставят облекчение на симптомите. Въпреки това, нещо, което рядко се обсъжда открито, е фактът, че употребата на тези лекарства може да доведе до сериозна зависимост.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

0 0000 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen на Нова Ера?

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин Б12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още