Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

20 септември 2019
Хранителни свойства на боровия прашец  Част 2

Боров Прашец

 

 

3.2.5. Манган

 

Като важен микроелемент в човешкия организъм манганът присъства най-вече в мускулите, черния дроб, в бъбреците и в мозъка.

Дефицитът на манган при децата води до задържане на ръста, до деформация на скелета, до рахит и атаксия, а при възрастните предизвиква анорексия, намаляване на телесното тегло и сексуални разстройства. При дефицит на манган при бременните жени се нарушава развитието на плода.

Микроелементите обикновено съществуват в комбинирани форми, когато участват в сложни физиологични, биологични и патологични процеси. Като допълнение на активацията н

на активацията на необходимите ензими, манганът способства и за усвояването на витамин В. В 100 г боров прашец се съдържат 8,74 мг манган.

 

3.1.1.   Молибден

 

Молибденът играе важна роля, въпреки незначителното си количество в организма и е един от жизненоважните микроелементи. Доказано е, че молибденът оказва значително влияние върху стимулирането на ръста и върху защитата на сърдечносъдовата система. В миокарда е високо съдържанието на молибден, който поддържа метаболизма на енергията на миокарда. Колкото по-малко е съдържанието на молибден в миокарда, толкова повече увреждания има в него.

Молибденът играе особена роля и при предотвратяването на кариеса. Ниското ниво на молибден при децата повишава вероятността за кариес. Увеличаването на приеманото количество молибден при децата, страдащи от кариес, има забележим ефект за предотвратяването на кариеса, за укрепването и здравината на зъбите.

Друга функция на молибдена е предотвратяването на рака, тъй като при наличието на молибден се блокира синтезът на един от мощните канцерогени - нитрозамин. В 100 г боров прашец се съдържа 0,01 мг молибден.

 

В таблица 3-5 по-долу е показано съдържанието на различните минерални вещества в прашеца.

 

Таблица 3-5

 

Количество на минерали в прашеца

Категория

Название

Символ

Количество

 

мг/100г

Макроелементи

Калций

Ca

80.6

Магнезий

Mg

110.3

Фосфор

P

218.3

Натрий

Na

10.5

Калий

K~

128.3

Силиций

Si

201

Микроелементи

Желязо

Fe

24.2

Мед

Cu

0.413

Цинк

Zn

3.26

Селен

Se

0.0031

Манган

Mn

8.74

Молибден

Mo

˂ 0.01

 

  1. Въглехидрати

Въглехидратите са съединения, състоящи се само от три химически елемента: въглерод, водород и кислород. Основната биологична функция на въглехидратите е освобождаването на енергия чрез окисляване за поддържане на жизнена активност. Това е основният източник на енергия за организма и за мозъка. Въглехидратите се съдържат и в нервните клетки и в ядрата на клетките.

 

4.1.  Нишесте и захариди

 

Хората на диета често избягват въглехидратите, тъй като нишестето и захарта в тях не са полезни за отслабване. В действителност това не е така, тъй като мазнините изгарят само в пламъка на въглехидратите. Освен това нишестето и захарта в процеса на усвояване на храната се преобразуват в глюкоза, т.е. познатата на всички захар в кръвта, която осигурява енергия на мозъка и на нервната система. Въглехидратите съдържат колкото енергия, толкова и протеини; ето защо ние трябва да приемаме въглехидрати с ежедневното си хранене, за да запазим енергията от протеините, за да се използва тя в най-подходящите места. Тази роля на въглехидратите се нарича защита на протеините. Протеините са основното съставно вещество на тъканите и когато се наложи, се използват за възстановяване на тъкани. Достатъчният запас от въглехидрати позволява да се избегне изразходването на протеини за преобразуване в енергия.

В боровия прашец се съдържат 7% нишесте и 10 % захариди.

 

4.2.  Хранителни влакна

 

Хранителните влакна са вещества, които не се разлагат от храносмилателните ферменти на стомашно-чревния тракт; такива вещества обикновенно включват целулоза, хемицелулоза, лигнин, пектин, агар.

Физиологичните функции на хранителните влакна включват:

  • Не са хигроскопични, не се разлагат и не се поглъщат, остават по-дълго време в стомашно-чревния тракт, което съкращава приемането на храна, повлиява добре стройното тяло и отстранява повишеното ниво на кръвна захар след хранене при болни от диабет пациенти;
  • Адсорбция, отстраняване на холестерина, на токсичните вещества в червата, на канцерогените. Понижаване на нивото на мазнините в кръвта, предотвратяване на артериосклерозата, сърдечните заболявания, както и намаляване степента на системно увреждане или на локални увреждания (например чревни) от токсини и канцерогени.
  • Могат да поглъщат много вода, да увеличават обема на фекалиите, като подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и предотвратяват запек.

Основната част целулоза в боровия прашец е главен компонент на вътрешните/външните стени на микроспорите. Съдържанието е показано на Таблица 3-6.

 

Таблица 3-6

 

Количество на въглеводороди и целулоза в боровия прашец

Название

Мерна единица

Съдържание

Всичкоразтворими въглеводороди

%

30,2

Хемицелулоза

%

1,5

Целулоза

%

9,9

Лигнин

%

25,9

Груби влакна

%

27,3

 

  1. Мазнини

Мазнините са един от трите основни източника на енергия в организма. Те са важна съставна част на тъканите, осигуряваща необходимите за организма мастни киселини и помагаща за усвояването и използването на мастноразтворимите витамини.

Необходимите за организма мазнини се делят на два вида: животински и растителни. Обаче хранителната стойност се определя не от източника, а от типа на съдържащите се в тях мастни киселини, а също и от степента на усвояване.

Мазнините, които се съдържат в боровия прашец, са растителни. За разлика от животинските мазнини те не водят до такива заболявания като затлъстяване, висок холестерин, хипертензия или артериосклероза, но могат да заздравят мускулите и да ги правят по- еластични. Съдържанието на мазнини в боровия прашец е показано в Таблица 3-7.

 

Таблица 3-7

 

Съдържание на мастни киселини в боровия прашец

Название

Палмитинова

Олеинова

Линолова

Линоленова

Съдържание (мг/г)

1,95

3,65

0,19

0,11

 

Ненаситените мастни киселини съставят 72,5% от общото количество мазнини в боровия прашец, което прави хранителната стойност на тези мазнини по-висока в сравнение с другите мазнини, а също и полезна за кръвоносните съдове и за предотвратяване на тромбози. В съчетание с витамин Е (влизащ в състава на прашеца) тези мазнини оказват двойно въздействие за регулиране нивото на холестерина и за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.

 

По материали от http://novaera.free.bg

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

26 септември 2019 Свойства на бамбука

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

19 септември 2019 Хранителни свойства на боровия прашец Част 1

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още

11 ноември 2020 ДОКТОР НА СЕБЕ СИ

Програмата "ДОКТОР НА СЕБЕ СИ" – създадена от компания “Нова ера" съвместно с професор Чжао Лин - известен диетолог, ръководител на Микрохимическата Лаборатория на Централната Военно-Медицинска Болница на НОАК в Пекин и екип лекари.

прочети още