Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

4 май 2020
Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания. Клиничното диагностициране на кандидоза може да бъде трудно поради липсата на специфични симптоми и клинични признаци. Кандидозата често се среща при новородени, при хора с нарушен имунитет – например пациенти със СПИН или хора, лекувани с антибиотици с широк спектър на действие.

 

Видът Candida auris е неразпознат преди 2009 г. Candida auris може да причини сериозни инфекции на кръвообращението, червата, отворени рани и други места. Някои инфекции са устойчиви на всички противогъбични лекарства и не реагират на лечение; смъртността от тази инфекция може да достигне 60%. Някои пациенти могат да имат C auris на кожата или в ректума, в отворени рани или устата, но да се чувстват добре и да нямат симптоми на инфекция. Това състояние се нарича асимптоматична колонизация и лечението с противогъбични лекарства не елиминира колонизацията на C auris. C. auris е патоген, който избягва съществуващите терапевтични възможности, който е силно вирулентен и се разпространява лесно в околната среда, като по този начин представлява непосредствена заплаха. В допълнение фактът, че C. auris, е по-устойчив на дезинфекция на околната среда и често не може да се установи само с микробиологично изследване само засилва потенциала й на „перфектен злодей“.

 

Определен начин на живот и / или заболяване може да изчерпи добрите бактерии в тялото ни и по този начин да създадете място за неконтролирумо размножаване на Candida. При свръх размножаване, в следствие на нарушена полезна микрофлора на червата, дрождите от вида Candida започват да разграждат чревната стена и проникват в кръвотока, освобождавайки токсични вторични продукти в тялото и причинявайки пропускливост на червата и стомаха. В червата ни има слузни канали, през които нормално преминават различни хранителни вещества. Когато Candida се развие в червата, прораства в тези канали като дълги израстъци. Така чревната стена се влошава и частично преработените протеини и Candida преминават в кръвопотока и причиняват токсичност, алергични и имунни реакции.

 

Диета богат на захари, преработени въглехидрати и рафинирани зърнени храни благоприятства неконтролируемото размоножаване на гъбичките, както и употребата на антибиотици, чест прием на алкохол, стрес, различни лекарствени медикаменти като анаболи или отслабнала имунна система. Кандидата е трудна за дисгностициране, тъй като причинява различни симптоми, някой от които са хронична умора, промени в настроението, упорити влагалищни инфекции и инфекции на пикочните пътища, проблеми със стомашно-чревния тракт, кожни инфекции и инфекции по по ноктите, хормонален дисбаланс, желание за нещо сладко, лош дъх, понижено либидо.

 

Симптоми

 • Сърбеж;
 • Зачервяване;
 • Парене при уриниране;
 • Подуване на стомаха;
 • Чести киселини след хранене;
 • Неприятно усещане около ануса;
 • Обложен език;
 • Силно течение от влагалището, което може да бъде жълтеникаво и парещо;
 • Гъбички по ноктите;
 • Микоза;
 • Умора;
 • Главоболие;
 • Наддаване на тегло;

 

Дрождите от вида Candida са изключително упорити за лечение. Има случаи на кандидоза, които се лекуват с години, тъй като затихването на инфекцията за момента не е гаранция, че тя пак няма да се появи. Кандидоза може да се появи не само по половите органи, а и по други части на тялото, например кожни гънки. При мъжете може да засегне препуциума и главичката на пениса. Самолечение никога не трябва да се започва. Лекар трябва да определи дали вида на гъбичките е Candida. Обикновено при  наличието на каквато и да е инфекция кръвните изследвания показват повишено ниво на левкоцити.

 

Ефективното лечение на Candida включва

 • Спиране на свръхрастежа на гъбичките посредством подходящ начин на хранене;
 • Прочистване на стомашно-чревния тракт;
 • Населването му с добри бактерии.

 

Ефикасно средство за вътрешно лечение са добавки или масла съдържащи каприлова киселина (известна още като октаноична киселина), която унищожава цитоплазмената мембрана на гъбичките. При унищожаването на голям брой гъбички организмът може да почувства отпадналост, главоболие, обрив или диария докато се възстанови. Подпомагане развитието и растежа на  полезната микрофлора е следващата стъпка в борбата с кандидозата.

 

Канелата потиска развитието на микроорганизмите като гъбичките кандида. Етеричното масло от канела е особено ефикасано.

 

Етерично масло от риган дехидратира гъбичките като по този начин забавя развитието им.

 

Етерично масло от мента потиска растежа на гъбичките.

 

Етерично масло от чаено дърво спира развитието на гъбичките и убива повечето от вида Candida. То се употребява само външно!

 

Доказано ефективното срещу външна кандидоза е етерично масло от грейпфрут разтворено във вода. Пропорцията е 50 капки вода към една капка масло от грейпфрут. Добре е да се комбинира с вътрешен прием. Лечението трае минимум месец препоръчително е да са два, защото дрождите от вида Candida са изключително упорити. Може да се комбинира масло от чаено дърво с масло от грейпфрут във воден разтвор и да се напръскат засегнатите участъци. Избягвайте лигавиците и други чуствителни места като вътрешността на ушите или очите.

 

Добра комбинация от етерични масла е метаболитната смес Smart & Sassy, която съдържа етерични масла от грейпфрут, лимон, мента, джинджифил и канела.

 

Прочетете повече за етеричните масла:

 • Канела
 • Риган
 • Мента
 • Чаено дърво
 • Грейпфрут
 • Smart & Sassy

 

Повече за чревното здраве прочетете тук.

 

Добавки за подтискане растежа на гъбичките и прочистване на стомашно-чревния тракт

 

 

Използвани източници:

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

26 септември 2019 Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още