Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

26 септември 2019
Богатството на бамбука - разнообразието от аминокиселини и минерали в екстракта от бамбук

Бамбук

 

Тъканите от бамбук са много популярни предимно заради антибактериалните свойства, които притежават. Докато расте на бамбукът му са нужни много малко или почти никакви пестициди. Учените откриват, че това ценно качество е в резултат на наличието на анти-бактериален био-агент наречен „бамбуков кън”.

 

Заради мултифункционалното приложение на бамбука в бита на хората, производственият бранш му е дал името „зеленото злато на природата“. Бамбукът е много полезен материал за производството на много различни продукти като мебели, къщи, дрехи, хартия, козметика и др. Тъй като той е екологично чист и устойчив на различни климатични условия, бамбукът става все по-популярен материал в различни индустрии. Неговата използваемост и разнообразие от приложения го правят ценен ресурс, който може да бъде считан за "зелено злато на природата".

 

Екстрактът от бамбук намира приложение във всевъзможни козметични продукти за кожа и коса, като действа като същински еликсир с реструк­ту­ри­ращо, подхранващо и укрепващо действие, благодарение на своите съставки, като силиций, аминокиселини и витамини. Екстрактът от бамбук се добавя в кремове за лице, маски за коса, шампоани, балсами и други козметични продукти за укрепване, подхранване и регенерация на кожата и косата.

 

Бамбукът предлага голямо разнообразие от различни аминокиселини.

 

Конкретният състав може да варира в зависимост от произхода и начина на производство на екстракта. Някои от най-често срещаните аминокиселини в екстракта от бамбук са: аланин, аргинин, аспарагинова киселина, цистеин, глутаминова киселина, глицин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, пролин, серин, тирозин, треонин, триптофан и валин.

 

Различните аминокиселини, които могат да се намерят в екстракта от бамбук, имат различни функции в организма. Ето повече информация за всяка от тях:

 • Аргинин: тази аминокиселина е важна за растежа на тъканите, има положителен ефект върху имунната функцията и участва в производството на азотен оксид, който помага за релаксацията на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
 • Лизин: тази аминокиселина е важна за растежа и развитието на децата, подпомага имунната функция и участва в производството на колаген, който е необходим за здравето на кожата, косата и ноктите.
 • Левцин: тази аминокиселина е важна за мускулния растеж и поддръжката на тъканите. Тя също така може да помогне за регулиране на кръвната захар и да намали умората след физически натоварвания.
 • Изолевцин: тази аминокиселина също е важна за мускулния растеж и поддръжката на тъканите. Тя може да помогне за ускоряване на зареждането на гликогена в мускулите след упражнения.
 • Метионин: тази аминокиселина е важна за производството на метилни групи, които са необходими за много метаболитни процеси в организма. Тя също така може да помогне за разграждането на мазнините в черния дроб и да намали нивата на холестерола.
 • Фенилаланин: тази аминокиселина е важна за производството на невротрансмитери, които помагат за регулиране на настроението и апетита. Тя също така може да помогне за увеличаване на концентрацията и да намали нивата на тревожност при някои форми на депресия.
 • Треонин: Това е една от основните аминокиселини, използвани от тялото при изграждането на белтъчните структури. Тя е важна за синтеза на протеини, колаген, еластин и мускулни протеини.
 • Триптофан - важна за синтеза на серотонин, хормона на щастието, който регулира настроението и съня. Триптофанът също така е важен за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за функциите на имунната система.
 • Валин: Играе роля в регулирането на нивата на азотен баланс в организма и подпомага нормалната функция на имунната система. Тази аминокиселина може да се използва като допълнителна хранителна добавка за спортисти и фитнес ентусиасти, които искат да подобрят мускулната си маса и способността си за възстановяване след тренировка.

 

Бамбукът съдържа различни витамини, включително витамин С, витамин В6 и фолиева киселина.

 

 • Витамин С е антиоксидант, който помага за защита на клетките от свободните радикали и укрепва имунната система. Бамбукът е добър източник на витамин С, който е необходим за производството на колаген, важен протеин, който помага за здравето на кожата, ставите и костите.
 • Витамин В6 е важен за метаболизма на белтъчините и за производството на невротрансмитери, които помагат за функционирането на нервната система. Бамбукът е добър източник на витамин В6, който може да помогне за намаляване на нивата на хомоцистеин в кръвта, което може да предпази от различни заболявания.
 • Фолиевата киселина (витамин Б9) е важен витамин от групата на В-витамините, който е необходим за производството на нови клетки и за здравето на черния дроб. Бамбукът е добър източник на фолиева киселина, която може да помогне за предпазване от различни видове рак, анемия и други заболявания.

 

Екстрактът от бамбук съдържа различни минерали, включително калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и цинк.

 

 • Калият е важен минерал за регулиране на кръвното налягане и храносмилането.
 • Калцият е необходим за здравето на костите и зъбите.
 • Магнезият помага за усвояването на калция и е важен за нервната система.
 • Фосфорът е необходим за растежа и поддръжката на костите и зъбите.
 • Желязото е важно за образуването на червени кръвни клетки.
 • Цинкът играе роля в имунната система и растежа.

 

 

Сокът на бамбука, превърнат в сух прахообразен екстракт, се използва срещу хронични възпалителни заболявания на ставите (ревматоиден полиартрит). Някои изследвания показват, че екстрактът от бамбук може да има антиинфламаторни свойства.

 

Силицият, важна съставка на бамбука, стимулира образуването на колаген в костите и съединителната тъкан. Силицият е важен минерал, който играе ключова роля в образуването на колаген в костите и съединителната тъкан, като подпомага създаването на здрава и гъвкава структура на тялото. Тъй като бамбукът е богат източник на силиций, консумацията му може да подпомогне здравето на костите и съединителната тъкан в организма.

 

Бамбукът помага срещу деминерализацията на костите и за превенция на остеопорозата. Бамбукът е богат на силиций, който е важна съставка за костите и съединителната тъкан. Силиций участва в процеса на фиксиране на калция и в образуването на костна тъкан, което помага срещу деминерализацията на костите и за превенция на остеопорозата.

 

Нивото на кръвната захар спада 3 часа след консумация на бамбук. Изследванията показват, че консумацията на бамбук може да доведе до значително намаляване на нивата на кръвната захар. Това се дължи на фибрите, които са налични в бамбука и които забавят поглъщането на въглехидратите в храната и следователно намаляват пиковете на кръвната захар. В допълнение, бамбукът съдържа инулин, който е пребиотик и може да подпомогне здравето на червата и да намали риска от диабет тип 2.

 

Листата на бамбука стимулират храносмилателните функции и облекчават язвени и гастритни болки. Има някои изследвания, които показват, че екстракти от листа на бамбука могат да имат благоприятен ефект върху храносмилателните функции и да помогнат при гастритни проблеми.

 

Екстрактът от бамбук може да има положителен ефект върху когнитивните функции поради високото му съдържание на силиций, който е важен за здравето на мозъка.

 

Бамбукът е богат на минерали и е с високо съдържание на фибри, които могат да бъдат допълнение към всяка хранителна, добре балансирана диета. Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог, преди да включите бамбук или негови продукти в хранителната си диета.

 

Можете да прочетет повече за хранителната добавка с екстракт от бамбукови листа тук.

17 април 2023 Инсулинова резистентност: причини, симптоми и методи за справяне с нея

Инсулиновата резистентност е метаболно състояние, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато клетките в тялото стават устойчиви на инсулина, хормон, произведен от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Инсулиновата резистентност може да доведе до високи нива на кръвната захар и различни здравословни проблеми, включително диабет тип 2, напълняване, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

прочети още

30 март 2023 Защо да изберем боров прашец Guozhen

Боровият прашец е естествено вещество, получено от мъжките шишарки на боровете. Използва се от векове в традиционната китайска медицина заради различните си ползи за здравето. Напоследък боровият прашец придоби популярност в западния свят като суперхрана поради високото съдържание на хранителни вещества и потенциалните ползи за здравето.

прочети още

23 октомври 2019 Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

21 март 2023 Желязодефицитна анемия... Защо добавянето на желязо не е отговорът и защо 1 от 5 души е с претоварване с желязо, причиняващо увреждане на тъканите и ранно стареене

Желязото е един от най-разпространените минерали на земята и присъства в много храни, както животински, така и растителни. Ако този минерал е толкова изобилен, защо има толкова много хора, които показват признаци на анемия, въпреки че приемат добавки? Може би желязодефицитната анемия не е точно анемия, а хронично възпаление или проблем с бионаличната мед?

прочети още

25 януари 2023 Биохимичен подход за лечение на алкохолизма

Ниацинът е най-важното самостоятелно лечение на алкохолизма и е едно от най-надеждните лечения. И е безопасно, много по-безопасно от всяко едно от съвременните психиатрични лекарства. Ниацинът не действа толкова добре, когато алкохолиците все още пият, но в в няколко случая е спомогнал да се намалил приема на алкохол, докато алкохоликът започне да се въздържа.

прочети още

15 декември 2022 Какви са здравословните ползи от приема на боров прашец?

Най-добрият избор, който може да направите, за да имате силна имунна система. В азиатските култури е описван като мощен адаптоген и един от най-добрите източници на енергия.

прочети още

28 декември 2019 Витамин Б6

Витамин В6 също известен като пиридоксин е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

17 ноември 2021 Какви са здравословните ползи от приема на червена боровинка?

Червената боровинка е дребно, но изключително полезно растение, познато още от дълбока древност с многобройните си лечебни качества. Вирее по каменливи поляни и можем да я срещнем в районите на Стара планина, Родопите, Рила, Витоша, Пирин и Средна гора. Освен това, поради големия си брой ползи за здравето, плодчетата на червената боровинка се отглеждат често и в домашни условия.

прочети още

1 ноември 2021 Гел капсули с чесново масло Guozhen - добавка за здраве и дълголетие

Здравословното и балансирано хранене е ключът към поддържането на оптимално физическо и психическо здраве. Природата ни е дарила с множество натурални продукти, които доказано се грижат за правилното функциониране на нашето тяло. В този ред на мисли, едно от най-мощните природни средства безспорно е чесънът.

прочети още

24 септември 2021 Олигопептиди за красива кожа, здраве и дълголетие

Днес, здравословното хранене и начин на живот заемат все по-важно място в нашето ежедневие. Това е особено добра новина, предвид високия ръст на хронични болести, като инфаркт, диабет и затлъстяване. Хората се информират по-добре, пазаруват по-разумно и вземат по-рационални решения, свързани с храненето. За повечето вече не е тайна, че трябва да наблегнат на храни, богати на фибри, полезни мазнини и антиоксиданти и да избягват тези, с високо съдържание на добавена захар, сол и наситени мазнини.

прочети още

14 септември 2021 Какъв е най-честият дефицит на витамини при диабет тип 2?

Витамините са вид микронутриенти, които не могат да бъдат синтезирани в човешкото тяло. Техните роли в организма обхващат широк спектър на действие, като всеки витамин носи своите специфични здравословни ползи. Недостигът им, от своя страна пък, е свързан с нежелани патологични състояния. Ето защо е особено важно да си набавяме оптималните количества и да не допускаме дефицит на витамини, особено при наличието на хронична болест.

прочети още

19 юли 2021 Каква е връзката между работата на черния дроб и холестерола?

Високият холестерол може да доведе до отлагането на мастни образувания по стените на кръвоносните съдове, известни като плаки. Впоследствие, тези отлагания нарастват, което е предпоставка за затруднен кръвоток през артериите, както и запушвания на кръвоносните съдове - състояние известно като атеросклероза. Крайният резултат от този патологичен процес е развитието на сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

прочети още

7 юни 2021 Всичко за витамин К2

Витамин К2 изпълнява ролята на активатор на някои протеини, които допринасят за нормалното съсирване на кръвта, оптималния метаболизъм на калция и здравето на сърдечния мускул. Една от най-важните функции на витамин К2 е регулацията на калция и неговото отлагане в костната система. С други думи, витамин К2 насърчава калцификацията на костите, като същевременно предотвратява калцификацията на кръвоносните съдове и бъбреците.

прочети още

26 май 2021 Всичко, което трябва да знаете за витамин Д

Витамин D принадлежи към семейството на мастноразтворимите витамини (наред с витамините А, Е и К). Витамините от тази група се разтварят в мазнини и могат да бъдат съхранявани в човешкото тялото за дълъг период от време (обикновено в черния дроб). Макар често наричан витамин, всъщност този микроелемент представлява вид стероиден хормон. Произвежда се от холестерола, когато тялото ви е изложено на пряка слънчева светлина. Ето защо, витамин D е познат още и като “слънчевият витамин”.

прочети още

7 май 2021 Какво представлява маслото от Камелия, откъде произхожда и ползите от него

Маслото от Камелия е подходящо както за външна, така и за вътрешна употреба. То съдържа в себе си около 90% ненаситени мазнини, до 83% олеинова киселина, витамините А, В, D и Е, минералите калций и калий, както и биоактивните органични съединения тритерпени, сапонини и сквален. Всички тези съставки благоприятстват здравето на косата, кожата и ноктите. То е едно от най-древните и ценни масла за красота в Япония. Твърди се, че е тайната за красота на японските гейши.

прочети още

10 март 2021 Важен ли е наистина витамин Б12?

Витамин В12 играе изключително важна роля за стимулирането на метаболизма, производството на енергия и нормалното функциониране на нервната система. Нормалните му нива в тялото ни спомагат за намаляване на чувството на отпадналост и умора.

прочети още

10 юни 2020 Паник атаки - как се лекуват и има ли алтернативи?

Паник атаките се характеризират с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

0 0000 Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

4 май 2020 Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

10 ноември 2019 Остеопороза – митове и факти

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

25 октомври 2019 Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

30 октомври 2019 Витамин Б3

Витамин В3, или ниацин, е един от най-важните витамини от групата на В-комплекса и е необходим за оптималното функциониране на много процеси в тялото. Ниацинът помага за оползотворяването на протеини, мазнини и въглехидрати и играе ключова роля в кръвообращението, като помага за транспортирането на кислорода до клетките.

прочети още

5 януари 2020 Витамин Б9

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

30 март 2022 Нов метод за плащане в нашия онлайн магазин – NewPay – Вземи сега, плати по-късно

Вече всички наши клиенти могат да се възползват от най-новия метод за плащане в магазина ни – NewPay – Вземи сега, плати по-късно!

прочети още

0 0000 Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт и богат източник на витамин К2.

прочети още

0 0000 Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

1 август 2019 Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още

11 ноември 2020 Полезни приложения на етеричните масла

Етеричните масла са естествени ароматни съединения, които могат да бъдат намерени в семената, кората, стъблата, корените, цветовете и други части на растенията. Етеричните масла са били използвани през вековете в много култури поради подпомагащите здравето качества.

прочети още