Витамин B9

Витамин B9
5 януари 2020

B9

 

 

Витамините  от  групата B работят в синергия, така че всички те са повече или по-малко проелементи един на друг.
Витамините от комплекс В са чувствителни към топлина, готвене и са много разтворими във вода.

 

Витамин В9 и ролята му в организма

 

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Всъщност естественият витамин В9, който се намира в зелените зеленчуци, е съставен от различни молекули: тетрахидрофолати, дихидрофолати и формилтетрахидрофолати.

Когато витамин В9 се синтезира за консумация като хранителна добавка, той се нарича фолиева киселина.  Фолиевата киселина е основен витамин по време на бременност. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. Известно е, че този витамин играе ключова роля във функционирането на нервната система. Благодарение на него рискът от спина бифида, малформация, която засяга новородените, намалява с 90%.

В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм (особено при предаването на нервните импулси) и позволява образуването на невралната тръба в плода. Също така той играе роля в синтеза на ДНК и клетъчното делене, участва в метаболизма на протеините и образуването на червени кръвни клетки.

 

Витамин B9 се препоръчва в следните случаи:

 

 • дефекти на невралната тръба;
 • предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания;
 • депресия;
 • за намаляване на нивата на хомоцистеин, свързани с бъбречно заболяване

 

По време на усвояването на протеините се отделят аминокиселини - метионин и хомоцистеин, последният е посредник в метаболизма на метионина. Здравите индивиди преработват хомоцистеина по два различни начина:

 • превръщането на хомоцистеин в метионин зависи от витамин В9 (фолиева киселина) и витамин В12,
 • докато преобразуването на хомоцистеин в аминокиселина на цистеин изисква два ензима, зависими от витамин В6.


Следователно връзката между витамините B6 / B9 / B12 е тясна, кръвната концентрация на хомоцистеин се регулира от най-малко три витамина: B9, B12 и B6.

 

Симптоми при дефицит:

 

 • анемия;
 • загуба на тегло;
 • диария;
 • умора;
 • епилепсия;
 • главоболие;
 • цепене на ноктите;
 • нарушения в настроението и съня;
 • депресия;
 • забавяне на растежа;
 • косопад;

 

Поради особената си крехкост, молекулата не може да бъде изолирана от витамин В9. Ето защо е създадена синтетична версия - фолиева киселина, но е силно препоръчително да приемате витамин В9 в натурална форма, от естествени източници. Боровият прашец на Нова Ера е точно такъв източник.

Предполага се, че синтетично синтезирания витамин B9 ускорява деленето на раковите клетки и увеличава рискът от появата на рак.

Вярно е че витамините от група Б са про-елементи един за друг, но понякога високите нива на един витамин, могат да маскират дефицита на друг.  Например витамин В9, който има доза по-голяма от 1 mg, може да маскира дефицита на витамин В12. Всъщност приемането на витамин В9 в големи дози може да скрие класическите симптоми на дефицит на витамин В12. Симптомите на дефицит вече няма да се виждат, което е опасно. Това е така, защото витамин В12 и витамин В9 имат метаболитни пътища, които се пресичат. Прием на високи дози витамин В9 променя метаболизма, свързан с витамин В12. Ако последният е с дефицит, симптомите, които обикновено трябва да се проявят, ще бъдат замаскирани. По този начин дефицитът се увеличава, тъй като остава незабелязан и щети могат да станат много сериозни, а понякога и необратими.

 

 

Източници на B9

 

Фолиевата киселина се намира главно в следните храни:

 • черен дроб (агнешко, телешко, говеждо);
 • броколи;
 • портокалов сок;
 • бобови растения;
 • маруля “Romaine”;
 • ядки;
 • спанак;
 • печени слънчогледови семки;
 • обогатена паста;
 • цвекло;
 • боров прашец;

 

Добър източник на витамин В9 е спанакът, но част от него изтича във водата, в която се приготвя спанака. Така че, в зависимост от количеството на използваната вода и дали спанакът е изцеден или не, повече или по-малко от витамина се губи. Подобно на останалите витамини от групата на B комплекс B9 в натурална форма е много крехък - готвенето унищожава добра част от него. Също така зелените зеленчуци, съхранявани в хладилника, само за три дни губят повече от 50% от съдържанието си на витамин В9.

 

 

Рецепта за паста със спанак, аспержи и ядки

 


400 гр. паста лингуини
връзка аспержи
2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън
200 гр. спанак
50 гр. козе сирене
50 гр. ядки
сол и пипер на вкус

 

Бланширайте аспержите във вряща вода за 3 минути, след което ги охладете в ледена.Сварете пастата в подсолена вода, изцедете добре и от водата запазете малко количество (около 120 - 130 мл) за готвене. В тиган задушете спанака със зехтина и натрошения чесън. Добавете аспержите и макароните с оставената вода за готвене. Сервирайте със сирене и ядки.

В 1/2 чаша варен спанак се съдържа 139 µg фолат. 

1/2 чаша аспержи съдържат 134 µg. 

С ядките в рецептата (1/4 чаша се равнява на 33 µg), ще получите почти препоръчителните 400 µg на ден витамин B9. 

Бременни или кърмещи жени ще трябва да допълнят менюто си с нещо друго, за да достигнат по-високата си квота.

 

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още