Витамин B9

Витамин B9
5 януари 2020

B9

 

 

Витамините  от  групата B работят в синергия, така че всички те са повече или по-малко проелементи един на друг.
Витамините от комплекс В са чувствителни към топлина, готвене и са много разтворими във вода.

 

Витамин В9 и ролята му в организма

 

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Всъщност естественият витамин В9, който се намира в зелените зеленчуци, е съставен от различни молекули: тетрахидрофолати, дихидрофолати и формилтетрахидрофолати.

Когато витамин В9 се синтезира за консумация като хранителна добавка, той се нарича фолиева киселина.  Фолиевата киселина е основен витамин по време на бременност. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. Известно е, че този витамин играе ключова роля във функционирането на нервната система. Благодарение на него рискът от спина бифида, малформация, която засяга новородените, намалява с 90%.

В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм (особено при предаването на нервните импулси) и позволява образуването на невралната тръба в плода. Също така той играе роля в синтеза на ДНК и клетъчното делене, участва в метаболизма на протеините и образуването на червени кръвни клетки.

 

Витамин B9 се препоръчва в следните случаи:

 

 • дефекти на невралната тръба;
 • предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания;
 • депресия;
 • за намаляване на нивата на хомоцистеин, свързани с бъбречно заболяване

 

По време на усвояването на протеините се отделят аминокиселини - метионин и хомоцистеин, последният е посредник в метаболизма на метионина. Здравите индивиди преработват хомоцистеина по два различни начина:

 • превръщането на хомоцистеин в метионин зависи от витамин В9 (фолиева киселина) и витамин В12,
 • докато преобразуването на хомоцистеин в аминокиселина на цистеин изисква два ензима, зависими от витамин В6.


Следователно връзката между витамините B6 / B9 / B12 е тясна, кръвната концентрация на хомоцистеин се регулира от най-малко три витамина: B9, B12 и B6.

 

Симптоми при дефицит:

 

 • анемия;
 • загуба на тегло;
 • диария;
 • умора;
 • епилепсия;
 • главоболие;
 • цепене на ноктите;
 • нарушения в настроението и съня;
 • депресия;
 • забавяне на растежа;
 • косопад;

 

Поради особената си крехкост, молекулата не може да бъде изолирана от витамин В9. Ето защо е създадена синтетична версия - фолиева киселина, но е силно препоръчително да приемате витамин В9 в натурална форма, от естествени източници. Боровият прашец на Нова Ера е точно такъв източник.

Предполага се, че синтетично синтезирания витамин B9 ускорява деленето на раковите клетки и увеличава рискът от появата на рак.

Вярно е че витамините от група Б са про-елементи един за друг, но понякога високите нива на един витамин, могат да маскират дефицита на друг.  Например витамин В9, който има доза по-голяма от 1 mg, може да маскира дефицита на витамин В12. Всъщност приемането на витамин В9 в големи дози може да скрие класическите симптоми на дефицит на витамин В12. Симптомите на дефицит вече няма да се виждат, което е опасно. Това е така, защото витамин В12 и витамин В9 имат метаболитни пътища, които се пресичат. Прием на високи дози витамин В9 променя метаболизма, свързан с витамин В12. Ако последният е с дефицит, симптомите, които обикновено трябва да се проявят, ще бъдат замаскирани. По този начин дефицитът се увеличава, тъй като остава незабелязан и щети могат да станат много сериозни, а понякога и необратими.

 

 

Източници на B9

 

Фолиевата киселина се намира главно в следните храни:

 • черен дроб (агнешко, телешко, говеждо);
 • броколи;
 • портокалов сок;
 • бобови растения;
 • маруля “Romaine”;
 • ядки;
 • спанак;
 • печени слънчогледови семки;
 • обогатена паста;
 • цвекло;
 • боров прашец;

 

Добър източник на витамин В9 е спанакът, но част от него изтича във водата, в която се приготвя спанака. Така че, в зависимост от количеството на използваната вода и дали спанакът е изцеден или не, повече или по-малко от витамина се губи. Подобно на останалите витамини от групата на B комплекс B9 в натурална форма е много крехък - готвенето унищожава добра част от него. Също така зелените зеленчуци, съхранявани в хладилника, само за три дни губят повече от 50% от съдържанието си на витамин В9.

 

 

Рецепта за паста със спанак, аспержи и ядки

 


400 гр. паста лингуини
връзка аспержи
2 супени лъжици зехтин
2 скилидки чесън
200 гр. спанак
50 гр. козе сирене
50 гр. ядки
сол и пипер на вкус

 

Бланширайте аспержите във вряща вода за 3 минути, след което ги охладете в ледена.Сварете пастата в подсолена вода, изцедете добре и от водата запазете малко количество (около 120 - 130 мл) за готвене. В тиган задушете спанака със зехтина и натрошения чесън. Добавете аспержите и макароните с оставената вода за готвене. Сервирайте със сирене и ядки.

В 1/2 чаша варен спанак се съдържа 139 µg фолат. 

1/2 чаша аспержи съдържат 134 µg. 

С ядките в рецептата (1/4 чаша се равнява на 33 µg), ще получите почти препоръчителните 400 µg на ден витамин B9. 

Бременни или кърмещи жени ще трябва да допълнят менюто си с нещо друго, за да достигнат по-високата си квота.

 

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още