Хранителни свойства на боровия прашец Част 2

Хранителни свойства на боровия прашец  Част 2
20 септември 2019

Боров Прашец

 

 

3.2.5. Манган

 

Като важен микроелемент в човешкия организъм манганът присъства най-вече в мускулите, черния дроб, в бъбреците и в мозъка.

Дефицитът на манган при децата води до задържане на ръста, до деформация на скелета, до рахит и атаксия, а при възрастните предизвиква анорексия, намаляване на телесното тегло и сексуални разстройства. При дефицит на манган при бременните жени се нарушава развитието на плода.

Микроелементите обикновено съществуват в комбинирани форми, когато участват в сложни физиологични, биологични и патологични процеси. Като допълнение на активацията н

на активацията на необходимите ензими, манганът способства и за усвояването на витамин В. В 100 г боров прашец се съдържат 8,74 мг манган.

 

3.1.1.   Молибден

 

Молибденът играе важна роля, въпреки незначителното си количество в организма и е един от жизненоважните микроелементи. Доказано е, че молибденът оказва значително влияние върху стимулирането на ръста и върху защитата на сърдечносъдовата система. В миокарда е високо съдържанието на молибден, който поддържа метаболизма на енергията на миокарда. Колкото по-малко е съдържанието на молибден в миокарда, толкова повече увреждания има в него.

Молибденът играе особена роля и при предотвратяването на кариеса. Ниското ниво на молибден при децата повишава вероятността за кариес. Увеличаването на приеманото количество молибден при децата, страдащи от кариес, има забележим ефект за предотвратяването на кариеса, за укрепването и здравината на зъбите.

Друга функция на молибдена е предотвратяването на рака, тъй като при наличието на молибден се блокира синтезът на един от мощните канцерогени - нитрозамин. В 100 г боров прашец се съдържа 0,01 мг молибден.

 

В таблица 3-5 по-долу е показано съдържанието на различните минерални вещества в прашеца.

 

Таблица 3-5

 

Количество на минерали в прашеца

Категория

Название

Символ

Количество

 

мг/100г

Макроелементи

Калций

Ca

80.6

Магнезий

Mg

110.3

Фосфор

P

218.3

Натрий

Na

10.5

Калий

K~

128.3

Силиций

Si

201

Микроелементи

Желязо

Fe

24.2

Мед

Cu

0.413

Цинк

Zn

3.26

Селен

Se

0.0031

Манган

Mn

8.74

Молибден

Mo

˂ 0.01

 

  1. Въглехидрати

Въглехидратите са съединения, състоящи се само от три химически елемента: въглерод, водород и кислород. Основната биологична функция на въглехидратите е освобождаването на енергия чрез окисляване за поддържане на жизнена активност. Това е основният източник на енергия за организма и за мозъка. Въглехидратите се съдържат и в нервните клетки и в ядрата на клетките.

 

4.1.  Нишесте и захариди

 

Хората на диета често избягват въглехидратите, тъй като нишестето и захарта в тях не са полезни за отслабване. В действителност това не е така, тъй като мазнините изгарят само в пламъка на въглехидратите. Освен това нишестето и захарта в процеса на усвояване на храната се преобразуват в глюкоза, т.е. познатата на всички захар в кръвта, която осигурява енергия на мозъка и на нервната система. Въглехидратите съдържат колкото енергия, толкова и протеини; ето защо ние трябва да приемаме въглехидрати с ежедневното си хранене, за да запазим енергията от протеините, за да се използва тя в най-подходящите места. Тази роля на въглехидратите се нарича защита на протеините. Протеините са основното съставно вещество на тъканите и когато се наложи, се използват за възстановяване на тъкани. Достатъчният запас от въглехидрати позволява да се избегне изразходването на протеини за преобразуване в енергия.

В боровия прашец се съдържат 7% нишесте и 10 % захариди.

 

4.2.  Хранителни влакна

 

Хранителните влакна са вещества, които не се разлагат от храносмилателните ферменти на стомашно-чревния тракт; такива вещества обикновенно включват целулоза, хемицелулоза, лигнин, пектин, агар.

Физиологичните функции на хранителните влакна включват:

  • Не са хигроскопични, не се разлагат и не се поглъщат, остават по-дълго време в стомашно-чревния тракт, което съкращава приемането на храна, повлиява добре стройното тяло и отстранява повишеното ниво на кръвна захар след хранене при болни от диабет пациенти;
  • Адсорбция, отстраняване на холестерина, на токсичните вещества в червата, на канцерогените. Понижаване на нивото на мазнините в кръвта, предотвратяване на артериосклерозата, сърдечните заболявания, както и намаляване степента на системно увреждане или на локални увреждания (например чревни) от токсини и канцерогени.
  • Могат да поглъщат много вода, да увеличават обема на фекалиите, като подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и предотвратяват запек.

Основната част целулоза в боровия прашец е главен компонент на вътрешните/външните стени на микроспорите. Съдържанието е показано на Таблица 3-6.

 

Таблица 3-6

 

Количество на въглеводороди и целулоза в боровия прашец

Название

Мерна единица

Съдържание

Всичкоразтворими въглеводороди

%

30,2

Хемицелулоза

%

1,5

Целулоза

%

9,9

Лигнин

%

25,9

Груби влакна

%

27,3

 

  1. Мазнини

Мазнините са един от трите основни източника на енергия в организма. Те са важна съставна част на тъканите, осигуряваща необходимите за организма мастни киселини и помагаща за усвояването и използването на мастноразтворимите витамини.

Необходимите за организма мазнини се делят на два вида: животински и растителни. Обаче хранителната стойност се определя не от източника, а от типа на съдържащите се в тях мастни киселини, а също и от степента на усвояване.

Мазнините, които се съдържат в боровия прашец, са растителни. За разлика от животинските мазнини те не водят до такива заболявания като затлъстяване, висок холестерин, хипертензия или артериосклероза, но могат да заздравят мускулите и да ги правят по- еластични. Съдържанието на мазнини в боровия прашец е показано в Таблица 3-7.

 

Таблица 3-7

 

Съдържание на мастни киселини в боровия прашец

Название

Палмитинова

Олеинова

Линолова

Линоленова

Съдържание (мг/г)

1,95

3,65

0,19

0,11

 

Ненаситените мастни киселини съставят 72,5% от общото количество мазнини в боровия прашец, което прави хранителната стойност на тези мазнини по-висока в сравнение с другите мазнини, а също и полезна за кръвоносните съдове и за предотвратяване на тромбози. В съчетание с витамин Е (влизащ в състава на прашеца) тези мазнини оказват двойно въздействие за регулиране нивото на холестерина и за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.

 

По материали от http://novaera.free.bg

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още