Паник атаки

Паник атаки
10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

Паническото разстройство е сериозно състояние, което може да преживее около един на всеки 75 души. Точните причини за появата му са неясни но изглежда има връзка с големи жизнени преходи, които са потенциално стресиращи: завършване на образование, сключване на брак, раждане на първо дете и т.н. Има и някои доказателства за генетично предразположение -  ако член на семейството е страдал от паническо разстройство, вие сами имате повишен риск да развиете такова, особено когато преминавате през труден период в живота ви.

Паник атаката е внезапен порив на непреодолим страх, който идва без предупреждение и без очевидна причина. Това е много по-интензивно от усещането да бъдеш „стресиран“, което изпитват повечето хора. Симптомите включват:

 • Силно ускорен пулс
 • Затруднено дишане, усещане, че "не можете да получите достатъчно въздух"
 • Почти парализиращо чувство на ужас
 • Виене на свят
 • Замаяност или гадене
 • Треперене, изпотяване, задушаване, болки в гърдите
 • Горещи вълни или резки студени тръпки
 • Изтръпване в пръстите или пръстите на краката ("щифтове и игли")
 • Страх, че ще полудееш или ще умреш

По време на паническа атака тези симптоми сякаш се появяват от нищото, в на пръв поглед безобидни ситуации - дори могат да се случат, докато спите.

В допълнение към горните симптоми, при пристъп на паника се наблюдават следните състояния:

 • Възниква внезапно, без никакво предупреждение и без никакъв начин да бъде овладяно;
 • Чувството на страха е в пъти по – интензивно от колкото в реална такава ситуация;
 • Минава за няколко минути;
 • Тялото не може да издържи отговора на „борба или бягство“ по-дълго от това. Повтарящите се атаки обаче могат да продължат с часове.

Паник атаката не е опасна, но може да бъде до голяма степен ужасяваща, защото човек преживява нещата сякаш са "извън контрол". Паническото разстройство е плашещо поради пристъпите на паника и също така често води до други усложнения като фобии, депресия, злоупотреба с вещества, медицински усложнения, дори самоубийство. Ефектите от него могат да варират от социално увреждане до пълна неспособност човек да се срещне с външния свят.

 

Фобиите, които развиват хората с паническо разстройство, не идват от страхове от действителни предмети или събития, а от страх от друга атака. В тези случаи хората ще избягват определени предмети или ситуации, защото се страхуват, че тези неща ще предизвикат друга атака.

Понякога хората посещават 10 или повече лекари, преди да бъдат диагностицирани правилно и само един от всеки четирима души с разстройство получава адекватно лечение. Ето защо е важно да знаете какви са симптомите и да сте сигурни, че получавате правилната помощ.

Много хора изпитват случайни пристъпи на паника и ако сте имали една или две такива атаки, вероятно няма причина да се притеснявате. Основният симптом на паническо разстройство е постоянният страх от бъдещи панически атаки.

 

Какво причинява паник атаките - съзнанието, тялото или и двете?

 

Тяло: Възможно е генетично предразположение към тревожни разстройства; някои страдащи съобщават, че член на семейството има или е имал паническо разстройство или някакво друго емоционално разстройство, като депресия.

Паническото разстройство може да се дължи и на биологична малфункция, въпреки че все още не е открит специфичен биологичен маркер.

Всички етнически групи са уязвими от паническо разстройство. По неизвестни причини жените са два пъти по-склонни да получат разстройството от мъжете.

 

Съзнание: Стресовите житейски събития като скорошна загуба или раздяла могат да предизвикат паническо разстройство.  Някой изследователи оприличават жизнения стрес на термостат - при стрес се понижават вашите съпротивителни сили и ако има физическа предразположеност, то тя се отключва и предизвиква паник атака.

 

И двете: Физическите и психологическите причини за паническо разстройство работят заедно. Въпреки че първоначално атаките могат да се появят ‚от нищото ‘, в крайна сметка страдащият всъщност може да ги подпомогне, като реагира на физическите симптоми на атаката.

 

Например, ако човек с паническо разстройство има силно ускорен сърдечен ритъм, причинен от пиене на кафе, упражнения или определени лекарства, той може да тълкува това като симптом на атака и поради тревожността си всъщност да доведе до атаката. От друга страна, кафето, упражненията и някои лекарства понякога отключват панически атаки. Едно от най-смущаващите неща за страдащия от паник атаки е никога да не знае как да изолира различните причинители на атаката. Ето защо правилната терапия за паническо разстройство се фокусира върху всичките му аспекти - физически, психологически и физиологични.

 

Паническото разстройство е силно податливо на лечение, като се предлагат разнообразни терапии. Веднъж лекувано, паническото разстройство не води до трайни усложнения.

 

Без лечение паническото разстройство може да има много сериозни последици.

 

Непосредствената опасност при паническо разстройство е, че често може да доведе до фобия. Това е така, защото след като сте претърпели паническа атака, може да започнете да избягвате ситуации като тази, в която сте били, когато атаката е възникнала.

Дори и да не развият тези фобии, тяхното качество на живот може да бъде сериозно влошено от нелекувано паническо разстройство. Скорошно проучване показа, че хората, които страдат от паническо разстройство:

 

 • са по-предразположени към злоупотреба с алкохол и наркотици
 • имат по-голям риск от опит за самоубийство
 • прекарват повече време в отделенията за спешна помощ
 • прекарват по-малко време вършейки любими неща, спортувайки или практикувайки други носещи удовлетворение дейности
 • са склонни да бъдат финансово зависими от други
 • съобщават, че се чувстват емоционално и физически по-малко здрави от не страдащите от паническо разстройство
 • се страхуват да шофират на по – голямо разстояние от дома

Паническите разстройства могат да имат и негативни икономически ефекти. Например, неотдавнашно проучване цитира случая на жена, която се отказва от добре платена работа, за която се изисква ежедневно пътуване, за такава, която е близко до дома. Други страдащи съобщават, че са загубили работата си и трябва да разчитат на обществена помощ или на членове на семейството.

 

Как може да се лекува паническо разстройство?

 

Комбинация от когнитивна и поведенческа терапии са най-доброто лечение на паническо разстройство. В някои случаи може да е подходящо и медикаментозно лечение.

 

Първата част от терапията е до голяма степен информационна; много хора биват подпомогнати, като просто разберат какво точно е паническото разстройство и колко други страдат от него. Много хора, които страдат от паническо разстройство, се притесняват, че техните атаки означават, че "полудяват" или че паниката може да предизвика сърдечен удар. "Когнитивното преструктуриране" (промяна на начина на мислене) помага на хората да заменят тези мисли с по-реалистичен и позитивен начини да погледнат на пристъпите.

 

Когнитивната терапия може да помогне на пациента да идентифицира възможните неща/ситуации, които причиняват атаките. В някой случаии може да бъде определена мисъл, ситуация или нещо толкова фино като лека промяна в сърдечната дейност. След като пациентът разбере, че паническата атака е отделна и независима от нещото, което я провокира, то започва да губи част от силата си да предизвика атака.

 

Поведенческите компоненти на терапията могат да се състоят от това, което група лекари е нарекла „интероцептивно излагане“. Това е подобно на намаляване на чуствителността при лечение на фобии, но това, върху което се фокусира, е излагането на действителните физически усещания, които някой изпитват по време на атака.

 

Хората с паническо разстройство се страхуват повече от действителната атака, отколкото от конкретни предмети или събития; например техният „страх от летене“ не е, че самолета ще се разбие, а че ще получат атака на място, като самолет, където не може да им се окаже помощ. Други няма да пият кафе или да отидат в по-горещо помещение, защото се страхуват, че това може да предизвика физическите симптоми, като учестен пулс, на паническата атака.

 

Интероцептивното излагане може да им помогне да преминат през симптомите на атака (повишен сърдечен ритъм, горещи вълни, изпотяване и т.н.) в контролирана обстановка и да ги научи, че тези симптоми не прерастват непременно в паник атака с пълна скорост. Поведенческата терапия се използва и за справяне със ситуационното избягване. Едно много ефективно лечение на фобии е in vivo излагане, което в най-простия смисъл означава раздробяване на ситуация предизвикваща страх в малки управляеми стъпки и проиграването им една по една, докато се овладее най-трудната от тях.

 

Техниките за релаксация могат допълнително да помогнат на някого да премине през атаката. Тези техники включват овладяване на дишането и положителна визуализация. Някои експерти са установили, че хората с паническо разстройство са склонни да имат малко по-висока от средната честота на дишане и научавайки се да го забавят, това може да подпомогне някой от тях да се справят с атаката, а също така може да предотврати бъдещи такива.

 

В някои случаи за лечението може да са необходими и лекарства. Може да се предписват лекарства против тревожност, както и антидепресанти, а понякога дори и лекарства за сърце (като бета блокери), които се използват за контрол на нередовен сърдечен ритъм.

 

Група за подкрепа и споделяне с други, които страдат от паническо разстройство, може да бъде много полезна за някои хора. Не може да заеме мястото на терапията, но може да бъде полезно допълнение.

 

Имайте предвид обаче, че паническото разстройство, както всяко друго емоционално разстройство, не е нещо, което можете да диагностицирате или лекувате сами. Опитен клиничен психолог или психиатър е най-квалифицираният човек, който да постави тази диагноза, точно както той или тя са най-квалифицирани за лечение на това разстройство.

 

Алтернативи

 

 • Етерични масла - природни продукти, които биха подпомогнали да се справите с паник атаките

 

Масло от див портокал действа успокояващо.

Elevation на слънчевия сплит.

Balance на стъпалата и слепоочията

През деня в дифузер Peace, вечер отново Balance, Elevation и Peace.

Масла от лавандула, тамян и копаиба вътрешно или на пулсовите точки.

CBD – масло от канабис.

 

 • Природни добавки

 

Смес от етерични масла в желатинова капсула Serenity

 

 • Терапия с прогестерон

При жените над 35 години нивото на прогестерона започва да намалява, хормонът който успокоява, подпомага да поемаме стреса и играе роля в метаболитната регулация и контрола на жизнеспособността на нервните клетки.  Изследвания показват, че прогестеронът поддържа нормалното развитие на невроните в мозъка и че хормонът има защитен ефект върху увредената мозъчна тъкан. Прогестеронът повишава функцията на серотониновите рецептори в мозъка, така че излишъкът или дефицитът на прогестерон може да доведе до значителни неврохимични проблеми. Това дава обяснение защо някои хора прибягват до вещества, които засилват активността на серотонина , като никотин , алкохол и канабис, когато нивата на прогестерон падат под оптималните нива.

Често проблемът може да бъде отсранен с  добавка на биоидентичен прогестерон във втората част на цикъла. Биоидентичният прогестерон се разпространява в по-голямата част от Европа под брандовото име Utrogestan. Трябва да се прави също разлика от синтетичните прогестини, които има в противозачатъчните хапчета например, и които нямат въобще същия ефект върху GABA рецепторите и съответно не чуастват в успокояване на нервната система.

 

Паническото разстройство няма нужда да нарушава живота ви по никакъв начин!

 

Източници

 

Снимка - Aliaksei Lepik от Unsplash

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още