Остеопороза – митове и факти

Остеопороза – митове и факти
10 ноември 2019

Вярата, че калцият е е в основата на здрави кости, е абсолютно вкоренена в нашето общество. Но не почива на стабилна основа в действителност - калцият е ПОСЛЕДНИЯТ от многото минерали, от които тялото ви се нуждае за изграждането на здрави кости. Прием на магнезий чрез храната, а не непременно калций, може да бъде ключът към развитието на здрави кости през детството, според изследване, представено на годишната среща на Педиатричните академични общества (PAS) в САЩ през 2013 г.

 

От десетилетия се насърчава използването на калций за предотвратяване на проблеми с  костите. Вековните митове, че хранителните добавки с калций изгражда здрави кости и зъби непрестанно се преекспонират. Колко всъщност са ефективни тези добавки?

 

Според изследване, направено през 2007 г. в САЩ калцият от хранителни източници има по-благоприятно въздействие върху здравето на костите, отколкото калция от хранителнителните добавки при жени в менопауза. 

 

Тъй като загубата на костна плътност настъпва без симптоми, остеопорозата често се счита за „безшумна болест“. С влошаването на костната тъкан и нарушаването на костната архитектура костта става толкова слаба, че сравнително незначителен удар или падане води до счупване или спукване на прешлен. Получената фрактура може да доведе до загуба на подвижност и независимост, като 25% от хората се нуждаят от дългосрочна грижа. Фрактурите, причинени от остеопороза или ниска костна плътност, могат да доведат до хронична болка, увреждане, както и до психически проблеми, включително депресия. Рискът от фрактура на тазобедрената става при жените е равен на комбинирания риск от рак на гърдата, матката и яйчниците.

 

 

остеопороза

Доскоро се е смятало, че освен че причинява запек и стомашно-чревни симптоми, употребата на добавки с калциий или комбинация от калций и витамин Д не предизвиква други неблагоприятни ефекти. В проучване за здравна инициатива за жени, в което вземат участие 36 282 жени в постменопауза, в продължение на 7 години, се наблюдава поява на камъни в бъбреците при 2,3% от участниците, а приемът на калций в комбинация с вит. Д увеличава риска със 17%.

 

При 1460 възрастни жени, наблюдавани в продължение на 5 години, монотерапията с калций е повишила риска от хоспитализация за стомашно-чревно разстройство с 92%, а за остра коремна болка с 81%.

 

Друго проучване установява, че добавките с калций са свързани с по-голям брой инфаркти при жени в менопауза. 

 

Повечето хранителни добавки съдържат калциев карбонат, който е по-ниша форма на калций и производителите добавят агент като лимонена киселина, за да го направят по-усвоим. Крайният продукт обаче е по-ниш от други калциеви добавки като калциев оротат, който е единствената известна форма на калций, която може ефективно да проникне в мембраните на клетките.

 

Друг факт, за който повечето хора не знаят, е митът, популяризиран от млечната промишленост, че консумацията на пастьоризирани млечни продукти повишава нивата на калций. Това не отговаря на истината – при процеса на пастьоризация се създава само калциев карбонат, който няма абсолютно никакъв начин да проникне в клетките без добавен агент. Така че това, което тялото прави, е да изтегли калция от костите и други тъкани, за да изиграе ролята на буфер от постъпващия калциевия карбонат в кръвта. Този процес всъщност може да причини остеопороза. Пастьоризираното мляко не е полезно за тялото.

 

Нови данни от професор Стивън Абрамс и негови колеги от Медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън установяват, че приемът и усвояването на магнезий през детството са ключови признаци за общото съдържание на минерали в костите и костната плътност - докато приема на калций от храната не е бил значително свързан с подобни замервания.

 

Ползи за здравето при прием на магнезий

По-големият прием на магнезий е значително свързан с по-високата костна минерална плътност (КМП) при мъжете и жените. Наблюдава се приблизително 2 процента увеличение на КМП за цялото тяло на всеки 100 милиграма на ден увеличение на магнезия.

 

Фрактури причиненеи от остеопороза са важен здравен проблем при възрастните хора. Като се има предвид голямото разпространение на нисък КМП и фрактури, малките подобрения в КМП могат да имат голям обществен здравен ефект.

 

Магнезият е „по-слабо изследван“ компонент на костите, който може да играе роля в метаболизма на калция и костната сила.

 

Само един процент от магнезия в тялото е в кръвта и при нужда, тялото ще го вземе от костите и тъканите, ако неговото ниво спадне. Това означава, че кръвен тест лесно може да покаже нормални нива на магнезий, дори когато в останалата част от тялото дефицитът му е голям.

 

Най-добрият източник на магнезий винаги ще бъдат храната - зелени листни зеленчуци, какао, семена и ядки от всякакъв вид са сред хранителните  източници с най-високи нива на магнезий.

 

За атернативен, естествен източник на магнезий, калциий и витамин Д, можете да ползвате боров прашец или боров прашец в чистата му форма – на прах.

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още