Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване
0 0000

Храна

 

Хората с метаболитен синдром имат много по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2 в сравнение с тези, чието тегло е в нормални граници. През последните десетилетия много изследвания се фокусираха върху причините за затлъстяването и как да се предотврати или лекува.


Затлъстяване и воля
Много хора смятат, че наддаването на тегло и затлъстяването са причинени от липсата на воля. Това не е съвсем вярно. Увеличаването на теглото до голяма степен е резултат от начина на живот и хранителните навици. Някои хора просто са склонни да наддават на тегло. Разбира се, хората могат да преодолеят своята генетична предразположеност, като променят начина си на живот и поведение. Промените в начина на живот изискват воля, отдаденост и постоянство. По-долу са изброени някой фактори, които са сред основните причини за затлъстяване и метаболитни заболявания.

 

Омазнен черен дроб

Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Черният дроб е специален орган, тъй като може да възстановява собствената си тъкан. Може да се отстранят до три четвърти от него и дробът да възстанови първоначалните си размери след около месец. Предназначението на черния дроб е да изпълнява около 500 телесни функции. Той играе роля в обработването на храната, захарите и мазнините. Също така има ключово значение за защитната система на тялото – имунната система. Той обработва почти всичко, което човек изяжда, вдишва или поема чрез кожата. Около 90% от хранителните вещества в тялото преминават през черния дроб от тънките и дебелите черва. Черният дроб трансформира храната в енергия, складира тази енергия и изработва кръвни протеини. Освен това той отстранява бактериите и токсините от кръвта. Черният дроб складира няколко вида хранителни вещества, включително витамините А, D, В9 (фолат), и В12. 

Омазнен черен дроб се развива в резултат на метаболитни нарушения, витаминен глад, хронично отравяне с някои токсични съединения. Повишен риск от стеатоза имат хора с диабет и хипертиреоидизъм.


Евтина нездравословна храна

Силно преработени храни - това са продукти, предназначени да бъдат евтини, дълго съхранявани на рафтовете и имат толкова невероятен вкус, че е трудно да им се устои. Като правят продуктите възможно най-вкусни, производителите на храни се стремят да увеличат продажбите си. Магазините са пълни с преработени храни, на които е трудно се устоим.

 

Хранителна зависимост

Много подсладени, богати на захар, вредни храни стимулират центровете на удоволствие в мозъка. Влиянието на тези продукти често се сравняват с влиянието, което оказват алкохола, кокаина, никотина и канабиса. Нездравословната храна може да причини пристрастяване при податливите хора. Те губят контрол над хранителните си навици, както хората, които се борят с алкохолната зависимост, губят контрол над поведението си в нетрезво състояние. Зависимостта е сложен проблем, който е много трудно да се преодолее. Когато се пристрастите към нещо, вие губите свободата си на избор, а биохимията в мозъка ви започва да се променя.

 

Агресивен маркетинг

Производителите на нездравословни храни прилагат силно агресивни стратегии за реклама.Тактиката им понякога може да е неетична, а понякога се опитват да продават нездравословни продукти, като здравословна храна.Тези компании също предават неверни твърдения. По-лошото е че насочват маркетинга си специално към децата.

В днешния време децата са с наднормено тегло, диабетици и пристрастени към нездравословна храна дълго преди да са достатъчно големи, за да вземат информирани решения по тези въпроси.

 

Инсулин
Инсулинът е много важен хормон, който регулира натрупването на енергия. Една от функциите му е да каже на мастните клетки да натрупват мазнини и да запазят мазнината, която вече носят.

Западния начин на хранене предразполага към инсулинова резистентност. Този начин на хранене увеличава нивата на инсулин в тялото, като причинява натрупване на енергия в мастните клетки, вместо да бъде на разположение за употреба от организма.

Един от най-добрите начини за намаляване на нивата на инсулин е да се намали консумацията на прости или рафинирани въглехидрати, като същевременно се увеличи приемът на фибри.Това обикновено води до автоматично намаляване на приема на калории и загуба на тегло без необходимост от преброяване на калориите или контрол на порциите.

 

Някои лекарства

Много фармацевтични продукти могат да предизвикат увеличаване на теглото като страничен ефект. Антидепресантите повишават теглото с течение на времето. Други примери включват лекарства за диабет и антипсихотици.

Тези лекарства променят функциите на тялото и мозъка, намаляват метаболизма или увеличават апетита.

 

Резистентност към лептин

Лептинът представлява хормон, който се произвежда в мастните клетки и изпълнява посредническа роля за пренасяне на сигнала до мозъка, който трябва да спре глада и да засили метаболизма. При лептинова резистентност обаче този сигнал е нарушен вследствие на наднормено тегло, безконтролно хранене или прекаляване с диети от най-различен вид. Когато нивата на лептин са критично ниски, гладът се превръща в ожесточен маратон, а ситостта е мисията невъзможна. Гладуването, както и малкото количество калории, понижават нивата на лептин в организма, като апетитът отново се увеличава и се стига до лептинова резистентност. При лептинова резистентност ставате все по-дебели и все по-гладни.


Захар

Добавената захар към много от продуктите е може би най-лошия аспект на съвременния начин на хранене. С прекомерната консумация на захар се променят хормоните и биохимията на тялото. Това от своя страна допринася за увеличаване на теглото.

 

Въпреки че не можем напълно да контролираме тялото си, можем да се научим да контролираме хранителните си навици и да промениме начина си на живот. Идеята, че всичко това е причинено от липсата на воля, е точно това, в което производителите на храни искат да вярваме, за да могат да продължат да продават.

 

Компанията New Era е разработила серия от хранителни добавки, насочени към премахване на гореизброените проблеми:

  • Боров прашец - съдържа повече от 268 полезни вещества: около 20 аминокиселини, над 30 вида минерали и микроелементи, 14 витамина, около 100 ензима и коензими, както и повече от 200 други биологично активни и хранителни вещества, като нуклеинови киселини.
  • Чай от бамбукови листа или бамбук на здравето - предотвратява затлъстяването, инсулта и сърдечните заболявания, тъй като танинът и катехините, съдържащи се в зеления чай, подобряват кръвообращението и спомагат за подобряване на метаболизма.
  • Капсулите от гроздови семки подпомагат метаболизма, забавят натрупването на съединителна мастна тъкан, подобряват микроциркулацията на кръвта в органите и тъканите, подобряват кръвоснабдяването на мозъка, намаляват свободните радикали.

Photo by Madelon on Unsplash

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още