Макс Герсон и неговият метод за борба с рака

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака
1 август 2019

Макс Герсон е американски лекар от немски произход, създател на едноименната алтернативна терапия на ракови заболявания, основаваща се на промени в начина на хранене. Първоначално д-р Герсон използва своя метод за лечение на туберкулоза и мигрена, впоследствие и при други дегенеративни (остри или хронични) заболявания, дълго време смятани за нелечими.

Герсон описва подхода си в книгата „Ракова терапия: Резултатите от 50 случая“ (на английски: A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases), издадена през 1958 г. и впоследствие многократно преиздавана поради високия интерес и големия брой на успешно излекувани хора. На български език книгата излиза през 2016 от издателство КИБЕА.

Авторът описва своите научни търсения и обосновава значението на виждането си болният организъм да се разглежда в неговата цялост, противно на широкоразпространения подход лечението да се съсредоточава единствено върху заболелия орган. Той изтъква важността на правилно функциониращия черен дроб за цялостния здравословен метаболизъм на човека. Обяснява как действа терапията при хронични дегенеративни заболявания, като прочиства организма от натрупаните вредни вещества и отрови и по този начин активизира собствените му лечебни механизми.

Книгата включва подробно обяснение на теорията на д-р Макс Герсон, подкрепено с научни изследвания от неговото време, както и описания за практическото приложение на терапията. В потвърждение на изложените от автора тези, са представени и петдесет документирани клинични случая на заболели от рак пациенти, проследени по време на престоя им в клиниката на д-р Герсон, а редица от тях и във времето след изписването им.

 

След 30 години на клинични изпитвания той прави и последователно отстоява радикалните за тогавашните представи изводи:

  • Начинът на хранене има значителен ефект при почти всички заболявания.
  • Човешкото тяло може да се самоизлекува, стига да разполага с подходящите хранителни вещества.
  • Всяко ефективно лечение на дегенеративно заболяване трябва да възприема човека като едно цяло.
  • Хората със сериозни заболявания трябва да помогнат на организма си да се изчисти от токсините.

Терапията Герсон използва цялостен за тялото подход за лекуване, който засилва собствената имунна система и други защитни механизми, за да излекува успешно рак, артрит, диабет и автоимунни заболявания, както и много други хронични заболявания.

Метаболизмът е стимулиран с добавянето на натурален щитовиден хормон, калий и други добавки, както и чрез избягването на тежки животински мазнини, излишен протеин, натрий и други токсини.

С много и висококачествени хранителни вещества, увеличен кислороден приток, детоксикация и подобрен метаболизъм, клетките, а оттам и тялото, получават възможност да се регенерират, оздравяват и да предотвратяват бъдещи заболявания.

 

Компоненти на Терапията

  • Диета

Диетата Герсон е с природно високо съдържание на витамини, минерали, ензими и микронутриенти,ниско съдържание на натрий и мазнини, както е и богата на течности.

  • Сокове

Терапията Герсон регенерира тялото, “обливайки” го с хранителните вещества на близо 10 кг. биологично отглеждани плодове и зеленчуци на ден, повечето от които се използват за направата на пресен суров сок. Пациентите, страдащи от дегенеративни заболевания почти винаги имат трудности да смилат и абсорбират храна правилно. Тази храносмилателна слабост е също и причината много пациенти да не могат да усвояват и витамини и минерали на таблетки и капсули.

  • Детоксикация

Дегенеративните болести постепенно правят тялото неспособно да се очиства от излишните токсини навреме. Терапията Герсон използва интензивна детоксикация за да елиминира отпадъци, регенерира черния дроб, реактивира имунната система и възстановява ензимните, минералните и хормоналните системи. Клизми с кафе помагат на черния дроб да детоксицира тъканите и кръвта. Детоксикацията също така помага да се елиминират тумори и други мъртви тъкани по-бързо след като веднъж са били разпаднати от тялото. В допълнение, храносмилателни ензими служат както за усвояване на хранителните вещества, така и помагат в елиминирането на повредена тъкан.

  • Лекарства и хранители добавки

Всички са направени от натурални производни, някой които са:

Разтвор на Калиеви Соли

Луголов Разтвор (йод)

Щитовиден Хормон

Витамин B12

Ниацин

  • Почивка

Поради това, че тялото работи толкова усърдно да се детоксицира и оздравява, хората на Терапия Герсон се нуждаят от много почивка. Ако пациентите се претоварят, това може да “подкопае” оздравителния процес. Почивка, почивка и още почивка са съществено важни.

Американската медицинска асоциация (American Health Association) и Американското онкологично общество (American Cancer Society) от своя страна категорично отхвърлят идеята, че начинът на хранене може да повлияе върху предотвратяването или лечението на рака. Нещо повече, те заклеймяват Терапията „Герсон“ като неефективна и опасна.

Въпреки огромния брой на пациенти излекувани от рак в терминален стадий и съответстващата подробна документация на техните случаи, властите продължават да отричат валидността на Терапията „Герсон“. Има две възможни причини: науката не е способна да обясни защо Терапията „Герсон“ предизвиква обрат в развитието на различни хронични и инфекциозни заболявания или засягането на финансовите интереси на фармацевтичните гиганти.

 

Продукти подходящи за детоксикация на организма и клетъчно подхранване от New era Health Industry LTD

 

Използвани източници:

Интернет

Wikipedia

https://gerson.org/pdfs/Bulgarian_Gerson_Therapy_Brochure.pdf

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=rak&Number=1946813531

 

Photo by Dan Gold on Unsplash

 

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още