• Начало /
 • Полезно /
 • Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия
0 0000

Депресия

 

Симптомите на депресия могат да варират от леки до тежки и могат да включват:

 • Чувство на тъга или депресивно настроение;
 • Загуба на интерес или загуба на удоволетворение от неща, които преди това са ни радвали;
 • Промени в апетита - загуба или увеличение на теглото, независимо от начина ни на хранене;
 • Проблеми със съня или прекалена сънливост;
 • Загуба на енергия или повишена умора;
 • Повече безцелна физическа  дейност (ходене напред-назад ,жестикулиране) или забавени движения и реч (действия наблюдавани от околните);
 • Чувствство за безполезност или вина;
 • Затруднения в мисловната дейност, концентрацията или вземането на решения;
 • Мисли за смърт или самоубийство;

Медицински състояния (например, проблеми с щитовидната жлеза, мозъчен тумор или дефицит на витамин) могат да имитират симптомите на депресия, така че е важно да се изключат общите медицински причини.

Депресията засяга приблизително един на 15 възрастни (6,7%) всяка година. Един на всеки шест души (16,6%) ще изпадне в депресия в даден момент от живота си. Депресията може да се появи по всяко време, но обикновено това се случва за първи път в края на юношеството до средата на 20-те години. Жените са по-склонни да изпаднат в депресия  от мъжете. Някои проучвания показват, че една трета от жените ще изпитат дълбок депресивен епизод през живота си.

 

Депресията е различна от тъгата/скръбта.

 

Смъртта на любим човек, загуба на работа или прекратяване на връзка са трудни преживявания за човек. Нормално е чувства като тъга или скръб да се развият като отговор на такива ситуации. Тези, които преживяват загуба, често могат да опишат себе си като „депресирани”.

Да бъдеш тъжен не е същото като да си депресиран. Скърбенето е естествен и уникален за всеки индивид процес и има сходни с депресията черти. И скръбта и депресията могат да включват дълбока тъга и оттегляне от обичайните дейности. Те също така се различават по някой основни черти:

При скръб болезнените чувства идват на вълни, често смесени с положителни спомени за починалия. При дълбока депресия, настроението и /или интересът (удоволетворението  от неща, които преди са ни носили удоволствие) са понижени за повече от две седмици.

При скръб обикновено самочувствието е на ниво. При дълбока депресия, чувства на безполезност и самоотвращение са често срещани.

За някои хора смъртта на любим човек може да доведе до дълбока депресия. Загубата на работа, бидейки жертва на физическо насилие или голямо бедствие, може да доведе до депресия някои хора. Когато съжителстват скръб и депресия, скръбта е по-тежка и трае по-дълго. Въпреки  че мъката и депресията се припокриват частично, те са различни. Разграничаването им може да помогне на хората да получат адекватна  помощ, подкрепа или лечение.

 

Рискови фактори за депресия

 

Депресията може да засегне всеки - дори човек, който живее в относително идеални обстоятелства.

Няколко фактора могат да играят роля в отключването на депресия:

 

 • Биохимия: Химичния дисбаланс в мозъка може да допринесе за поява на депресия.
 • Наследственост: Депресията може да бъде наследствена. Например, ако единият близнак има депресия, другият има 70% шанс да се преживее депресия през живота си.
 • Индивидуалност: Хора с ниско самочувствие, които лесно се стресират или които като цяло са песимисти, изглежда са по-склонни да изпитват депресия.
 • Фактори от заобикалящата ни среда: Непрекъснати епизоди на насилие, пренебрегване, злоупотреба или бедност могат да направят някои хора по-уязвими към депресия.

 

Как се лекува депресията?

 

Депресията е сред психическите разстройства, върху които сравнително лесно може да се влияе. Между 80% и 90% от хората с депресия в крайна сметка се повлияват добре от лечението. Почти всички пациенти получават известно облекчение на симптомите.

 

Лечение

 

Психотерапия: Психотерапията или “терапията чрез разговори” понякога се използва самостоятелно за лечение на лека депресия; за умерена до тежка депресия, често се използва комбинация от психотерапия и антидепресанти. Установено е, че когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) е ефективна при лечение на депресия. КПТ е форма на терапия, фокусирана върху настоящето и решаването на проблеми. КПТ помага на човек да разпознае изкривения начин на мислене и след това да го промени, заедно с поведението си.

Психотерапията може да включва само индивида, но може да включва и други хора. Семейната психотерапия или терапията на двойки може да помогне за решаване на проблеми в рамките на тези близки взаимоотношения. Груповата терапия включва хора с подобни заболявания.

В зависимост от дълбочината на депресията, лечението може да отнеме няколко седмици или много по-дълго. В много случаи може да се постигне значително подобрение в 10 до 15 сеанса.

 

Антидепресанти: Химичния баланс на мозъка може да допринесе за отключване на депресия, както и да влияе на нейното лечение. Поради тази причина може да се предпишат антидепресанти, които да подпомогнат за неговото модифициране. Тези медикаменти не са успокоителни, „повдигащи” или транквиланти. Към тях не се пристрастява човек. Като цяло антидепресантите нямат стимулиращ ефект върху хората, които нямат депресия.

Антидепресантите могат да доведат до известно подобрение през първата или втората седмица от тяхната употребата. Пълните ползи не могат да се видят през първите два до три месеца. Ако пациентът чувства малко или никакво подобрение след няколко седмици, неговият психиатър може да промени дозата на лекарството или да добави/замени с друг антидепресант. В някои случаи могат да бъдат полезни и други психотропни лекарства. Важно е да уведомите Вашия лекар, ако дадено лекарство не действа или ако имате странични ефекти.

Психиатрите обикновено препоръчват пациентите да продължат да приемат лекарства в продължение на шест или повече месеца след като симптомите са се подобрили.

 

Самопомощ и справяне: Има редица неща, които хората могат да направят, за да овладеят симптомите на депресия. За много хора редовните упражнения спомагат за създаване на положително усещане и подобряват настроението. Получаването на достатъчно качествен сън редовно, здравословния начин на хранене и избягването на алкохол също могат да спомогнат за намаляване симптомите на депресия.

 

Боров прашец: Когато става въпрос за депресия, лечението и храните, които стимулират производството на невротрансмитери като допамин и серотонин, обикновено получават цялото внимание. Въпреки това е също толкова важно - може би дори повече - да се гарантира, че тялото произвежда достатъчно и балансирани количества хормони.

Хормоните са основните вещества, контролиращи здравето - те контролират функцията на жлезите и органите в цялото тяло, включително един от най-големите органи - мозъка. Хормоните окзват влияние както върху мозъчните функции, така и върху функциите на изключително важни жлези.

 

ДХЕА или дехидроепиандростеронът е хормон, синтезиран от надбъбречните жлези.

ДХЕА е най-богатият и важен прекурсорен хормон в човешкото тяло, което означава, че е най-голямата суровина, която тялото използва, за да произвежда други важни хормони. Дисбалансът в нивата на ДХЕА може да доведе до дисбаланс в хормоналното производство на организма ни. Освен това, производството на ДХЕА намалява, когато започнем да остаряваме; и много изследователи предполагат, че признаците на стареене са просто тялото, което отразява по-ниските нива на производство на ДХЕА , поради което боровия прашец се смята за натурален продукт, подобряващ дълголетието.

Хроничния стрес, депресия и тревожност, съчетани с лошо хранене, повлияват значително синтезирането му , независимо от фактора стареене. Ниските нива на ДХЕА се свързват с ниско либидо, депресия, когнитивен упадък (затруднения на психиката да обработва правилно сигналите постъпващи от околната среда), натрупването на мазнини и редица други неща. Оптималните нива на ДХЕА са свързани с подобрено настроение, развитие на мускулите, загуба на мазнини, повишено сексуално желание и имунитет, както и редица други значими ползи, които отразяват ефектите на боровия прашец. Много хора, страдащи от тревожност и депресия, също страдат от ниско или никакво желание за секс, което може да допринесе за изпадане в депресия и липса на самочувствие.

 

Боровия прашец също така е една от най-добрите клетъчни храни на планетата, съдържаща множество витамини, минерали, ензими и мастни киселини, превръщайки го в отлична храна подпомагаща борбата с депресията.

Особено богата е на витамини от групата B, аминокиселини и витамин D3, които силно влияят върху производството на невротрансмитери и върху настроението. Трудно е да се набавят тези вещества само чрез разнообразно хранене.

Прашецът  също така е богат на по-екзотични, макар и жизнено важни, съединения като нуклеинови киселини (фрагменти за възстановяване на ДНК) и супероксиддисмутаза, мощен антиоксидант, клетъчно защитно средство, както и много други.

Не е трудно да се разбере защо е наричан супер храна и е страхотно допълнение към разнообразното хранене, опитващо да пребори депресията.

 

Етеричното масло от лавандула със своите успокояващи свойства подпомага спокойния сън и облекчава чувството на напреже. Лавандуловото масло е използвано и ценено от векове заради специфичния си аромат и безбройни ползи. В древни времена египтяните и римляните използвали лавандулата за къпане, като успокояващо средство, за готвене и като парфюм. Успокояващите и релаксиращи свойства, когато се приемат вътрешно, продължават да са най-забележителните качества на маслото от Лавандула.

 

doTERRA Serenity Restful Complex е уникална комбинация от етерично масло от лавандула и натурални растителни екстракти, в растителна капсула, която ще ви помогне да имате възстановяващ и спокоен сън, без се чувствате сънливи на следващия ден. Този успокояващ комплекс съчетава добре проучените, успокояващи ползи от етеричното масло от лавандула и L-Theanine, заедно с маточина, пасифлора и лайка, които нежно подкрепят почивката и съня.

 

Куркума - клинични проучвания показват, че екстрактът от куркума може да повлияе на баланса на невротрансмитерите в мозъка. Изглежда, че куркуминът има антидепресант и анксиолитичен ефект чрез способността му да модулира нивата на серотонин и допамин. По този начин може да се окаже добро допълващо лечение за депресия.

 

 

Използвани източници:

 

Американската психиатрична организация (APA);

Различни източници от интернет;

https://www.consciouslifestylemag.com/pine-pollen-health-benefits

https://lyfebotanicals.com/health/turmeric-benefits/

 

Photo by Ian Espinosa on Unsplash

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?0 0000

Думата "natto" произлиза от израза "запазен, консервиран " и означава традиционна японска храна, която се произвежда чрез ферментация на соя, като се използва бактерия, наречена "Bacillus subtilis". Сравнително ниското съдържание на калории, съчетано с химичния състав, богат на голям брой биологично активни вещества, прави натто изключително полезен хранителен продукт.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още