• Начало /
  • Полезно /
  • Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?

Чували ли сте за "натто" (ферментирала соя), която е една от традиционните храни в Япония?
0 0000

Нато

 

Поради своята уникална лепкавост, текстура и вкус, това е храна, която много хора не харесват. Независимо от това тя е не само е полезна за вашето здраве, но има много хора, които ядат тази храна всеки ден в Япония!

Няма данни кога се е появило натто,  но можем да го отнесем към периода, когато е било началото на отглеждането на ориз и появата на оризова слама.


Според най-древната история за неговото създаване, натто е измислено някъде през 10-ти век пр. Хр. И в средата на 3-ти в. сл. Хр. Смята се, че е започнало да се продава като продукт по време на периода на Едо (1603 - 1868) и в крайна сметка става стандартна част от японската закуска.

Фундаменталната промяна в производството на натто се случва между XIX-XX век. По това време учените открили сено, благодарение на което станало възможно ферментирането на зърната без използване на слама, което довело до значително опростяване на производството. По това време натто е придобило популярност в Япония, по-точно в източната му част, но не се знаело много за него извън страната.

Приготвяне

За производството на натто се използв соя с малък размер. Това се дължи на факта, че процесът на ферментация по-лесно достига до ядрото на малките семена. Предварително зърната се измиват с течаща студена вода и след това се накисват за 12-20 часа. След това те се задушават за 6 часа. Едва след това настъпва редът на ферментационния процес, задействан от бактерия (natto-kin). Продължава до 24 часа при температура от 40 градуса. След това натто се охлажда и се оставя в хладилник за една седмица, когато продуктът придобива характерна вискозна консистенция.

Съдържание на калории

100 грама натто съдържат около 212 ккал.

Натто има две разновидности: солено натто или така нареченото в Япония - siocara natto и ithochica natto - жилаво натто.

Структура

Химичният състав на натто се характеризира с високо съдържание на въглехидрати, мазнини, протеини, фибри, витамини (В4, В9, С, К), минерали - натрий, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, мед, манган, селен, както и редица жизненоважни аминокиселини, важни за човешкото здраве (треонин, изолевцин, левцин, лизин, фенилаланин, тирозин).

Полезни свойства

Редовната му употреба предотвратява появата на рак, намалява холестерола и кръвната захар, нормализира стомашно-чревния тракт, забавя процеса на стареене.

В допълнение, натто има имуностимулиращ, противовъзпалителен ефект, стимулира образуването на кръв, метаболизма и образуването на костна тъкан, а също така предотвратява разрушаването на нервните връзки при болестта на Алцхаймер, намалява съсирването на кръвта, като по този начин подобрява сърдечносъдовата система.


Таблетки от соеви зърна на "New Era"

Компания "New Era" при наттокиназа изчиства добавката от натто и я превръща в таблетки, така че да нямат спицифичната миризма и/или вкус, както храната от ферментирала соя.

Как да приемате "Таблетки от соеви зърна Natto", за да получите лечебен ефект върху цялото тяло:


За профилактика 1-2 пъти дневно, по 1 таблетка 30 минути до час след хранене.
Курс на прием 1-3 месеца.


Курс на възстановяване  2 пъти на ден по 2 таблетки сутрин и вечер, 30 минути до час след хранене.
Курс на прием 3-6 месеца.

Паник атаки10 юни 2020

Тревожността е емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, повтарящи се натрапчиви и притеснителни мисли, които могат да бъдат съпътствани с физически промени като повишено кръвно налягане, изпотяване, треперене, замаяност или учестен пулс.

прочети още

Candida - превенция и подпомагане на организма в борбата с гъбичките.4 май 2020

Кандидозата е вид гъбична инфекция, която се причинява от  дрожди от вида Candida, естествено обитаващи в малки количества нашите тела. При свръх размножаване може да предизвикат непреодолимо желание за ядене на сладки неща, проблеми с краткосрочната памет, трудности с концентрацията, невъзможност да се фокусираме за дълго върху дадена задача, подуване на корема,  храносмилателни проблеми, депресия, тревожност, или хронични заболявания.

прочети още

Остеопороза – митове и факти10 ноември 2019

Проучване показва, че хората с натрупване (отлагания) на калций в коронарната си артерия имат много по-висок риск от бъдещ сърдечен удар или инсулт, въпреки други високо рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане или високи нива на лошия холестерол.

прочети още

Боров прашец с олигозахариди за силна имунна система25 октомври 2019

Около 80% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт. В дебелото черво има голяма популация от микроорганизми, която среща постъпващите от храната вещества и патогени.

прочети още

Витамин B628 декември 2019

Витамин В6 също известен като пиридоксин и е абсолютно необходим за много от процесите на обмяната на веществата. Той е тясно свързан с обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини и се явява като коензим в приблизително 80 биохимични процеси, един от които е преобразуването на мощния невромедиатор серотонин от амино - триптофана. При намаляване съдържанието на серотонин се появяват мигрени, депресия и снижена концентрация при децата. Концентрацията на витамин Б6 в мозъка е приблизително 100 пъти по-висока, отколкото тази в кръвта. Витамин Б6 участва в синтеза на 3 от най-основните невротрансмитери в мозъка: серотонин, допамин и гама-амино маслена киселина (GABA).

прочети още

Витамин B330 октомври 2019

Роли на Ниацин (B3) Витамин В3 позволява на тялото да оползотворява протеини, мазнини и въглехидрати. Той играе роля както за образуването на червените кръвни телца, така и в кръвообращението - именно благодарение на него, наред с други неща, кислородът се транспортира до клетките. Храносмилателната и нервната система разчитат на витамин В3, а също така, този витамин позволява синтеза на полови хормони. Ниацинът подпомага производство на невротрансмитери, намаляване на холестерола и растежа.

прочети още

Витамин B95 януари 2020

Витамин В9 има няколко роли и няколко имена. Когато имаме предвид естествената му форма, говорим за фолат. Дефицитът на витамин В9 може да доведе до сериозни малформации на плода и преждевременно раждане. В допълнение -  ролята му в нервната система му позволява да намали риска от деменция или Алцхаймер. Витамин В9 помага на мозъка и нервния метаболизъм.

прочети още

Боров прашец за бодибилдъри и фитнес маниаци23 октомври 2019

Андрогенните съединения в Боровия прашец, като тестостерон и ДХЕА са био идентични, което означава, че те са в същата форма, която произвежда собственото ни тяло. За разлика от TRT (заместваща терапия с тестостерон), наличието на тези хормони в боровият прашец не спира собственото хормонално производство на тялото, което често е страничен ефект на TRT. Полезен е за употреба от спортисти, активно занимаващи се с боди билдинг и фитнес.

прочети още

Свойства на бамбука26 септември 2019

Наред с хризантемата, сливата и орхидеята бамбукът е определен от древните китайски мъдреци за едно от четирите благородни растения. Борът, бамбукът и сливата били наречени „тримата приятели за зимата”, понеже само те най-добре устоявали на студените пориви на зимния вятър. Бамбукът бил ценен най-вече заради качествата му, свързани с със здравето, дълголетието, издръжливостта, гъвкавостта, растежа напред, нагоре и стъпаловидно, простотата, честността и духовното възвисяване.

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 220 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Хранителни свойства на боровия прашец Част 119 септември 2019

"Жалко, че хората знаят малко за новите рецепти за дълголетие. Добре счукайте и намачкайте боровия прашец и ежедневно го употребявайте с храната, така винаги ще бъдете здрави"! Ванг Шисьонг (Wang Shixiong) Династия Цин (1644-1911г.н.е.)

прочети още

Какво е депресия и ползите от прием на боров прашец и натурални продукти при депресия0 0000

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява отрицателно върху начина, по който се чувствате, начина, по който мислите и по който действате. За щастие може да бъде повлияна. Депресията предизвиква чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейностите, които преди сте харесвали. Може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността на човека да функционира нормално на работа и у дома.

прочети още

Основни причини за увеличаване на теглото и затлъстяване0 0000

Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми в света. То е свързано с няколко съпътстващи състояния, известни като метаболитен синдром. Те включват високо кръвно налягане, висока кръвна захар и лош липиден профил на кръвта.

прочети още

Макс Герсон и неговият метод за борба с рака1 август 2019

Терапията Герсон се основава на убеждението, че болестта е причинена от натрупването на токсини или от дефицит в организма.

прочети още